Szlávik a negyedik hullám lehetőségéről beszélt

Fotó: Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájával beoltottak várakoznak a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án. MTI/Krizsán Csaba
not image

Takács Petra

2021.május.5 - 08:23

A TV2 vendégeként arról is beszélt a szakértő, hogy mekkora lehet az esély egy esetleges negyedik hullám kialakulására.

Szlávik János testközelből figyeli az eseményeket, immáron másfél éve, és pontosan látja azt, hogy milyen hatásai vannak a koronavírusnak. A neves szakember a Mokka vendége volt a TV2-nél, ahol az átoltottságról is beszélt.

Szlávik megjegyezte, a magasabb átoltottság amiatt is fontos, mert ez megakadályozza azt, hogy kialakuljon egy negyedik hullám, vagy ha az el is indulna, közel sem olyan erővel csapna le, mint a korábbiak.

„A jelenlegi átoltottság, a Magyarországon élő magyar felnőtt lakosság fele van beoltva, az már befolyásolja a járványt, tehát az már nem engedi meg, hogy óriási, úgymond negyedik hullám legyen, de még lehet.”

„Ahhoz viszont kevés, hogy esetleg egy újabb hullám kialakuljon, úgyhogy itt most egyetlen egy feladatunk van, hogy rendkívül gyorsan meggyőzni az embereket az oltások fontosságáról, és rendkívül gyorsan elérni a következő szintet, akár az ötmillió beoltottat.”

Most már látja a kormány, hogy van igény a Pfizer oltóanyagára

„Azoknak az országoknak a példájából látszik, akik nagyon gyorsan nagyon sok felnőttet beoltottak, hogy milyen mértékben lehet visszaszorítani a járványt. Izraelben néhány tíz eset van naponta, és volt már olyan nap, hogy egyetlen egy ember sem halt meg koronavírus fertőzésben.”