Most már látja a kormány, hogy van igény a Pfizer oltóanyagára

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szegedi Tiszavirág Sportuszoda avatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón 2021. február 20-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Kornis Vivien

2021.május.4 - 05:24

Továbbra is a beoltottak száma alapján dönt majd a kormány a járványügyi intézkedésekről, és a következő enyhítésre akkor számíthatunk, amikor elérte az 5 milliót a vakcinával immunizáltak száma – mondta el Gulyás Gergely az InfoRádió műsorának vendégeként.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy több vakcina áll rendelkezésre jelenleg Magyarországon, mint ahányan oltásra várnak. Vannak, akik attól tartanak, hogy a keleti oltóanyagokkal beoltva csak korlátozott mértékben utazhatnak majd, így inkább várnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra.

Gulyást arról kérdezték, hogy hogyan éri el majd a kormány, hogy az eddig az oltásra nem regisztrált 3 millió magyar is felvegye a vakcinát, a miniszter erre azt felelte, hogy mivel a koronavírus elleni védőoltás nem kötelező, nincs más eszközük, mint kampányokban felhívni az emberek figyelmét a védettség megszerzésének fontosságára.

Egy-két hét múlva elérünk oda, hogy mindenkit beoltunk, aki szeretné. Innentől mindenkinek a maga felelőssége, hogy milyen kockázatot vállal

– idézte a 24.hu a minisztert. Gulyás elárulta, szerinte elképzelhető, hogy lesz még olyan lehetőség, mint a múlt pénteki Pfizer-akció, hiszen most már látják, hogy van igény erre, és szívesen felveszik az oltóanyagot azok, akik kimondottan valamelyik gyártó vakcinájára várnak. 

Miután Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban közölte, hogy aki akar, az aznap tud regisztrálni a Pfizer oltóanyagára, leállt az EESZT, vagyis a regisztrációs oldal. Erről akkor azt mondták, hogy terheléses támadás érte a rendszert, most Gulyást kérdezték az incidensről. 

Még zajlik a vizsgálat, de azt sem tartom kizártnak, hogy egyszerre rengetegen próbáltak csak időpontot foglalni

– felelte a miniszter. 

A politikus mélyébben is belement az utazáshoz kapcsolódó félelmek témájába: jelezte, hogy több kétoldalú megállapodást már bejelentett Szijjártó Péter külügyminiszter, és további 3-4 országgal hamarosan megállapodást köthet a kormány ez ügyben, ezért nem érdemes ezen aggodalmaskodni. 

Kötelező elfogadni az EMA által jóváhagyott vakcinákat, de harmadik ország állampolgárával szemben pozitív megkülönböztetést nem lehet tenni. Ha egy kínai turistát kínai oltással be lehet engedni, akkor a kínai oltással oltott uniós állampolgárt is be kell engedni. Mindenkinek eminens érdeke Európában, hogy Kínával az utazási korlátozások megszűnjenek, márpedig ott mindenki kínai vakcinával van beoltva

– magyarázta Gulyás. Hozzátette, hogy jó esély van rá, hogy az EMA engedélyezi a Szputnyik V-t, hiszen a tudományos eredmények arra utalnak, hogy az egyik legjobb oltóanyag az orosz vakcina, és jóváhagyása pusztán politikai okokból csúszik.