Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Globális hatalmi játékok: meg akarja alázni Bident a szaúdi koronaherceg

Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én. MTI/EPA/Szaúdi királyi palota
not image

Nagy Noel

2022. október 31. - 18:01

Az orosz-ukrán háború kitörése nyomán Mohammed bin Szálmán, Szaúd-Arábia koronahercege vérszemet kapott, mivel pontosan tudja, hogy országának rengeteg van abból, amire a világnak most égető szüksége van: olajból.

Ez pedig megmutatkozott abban is, hogy bin Szálmán meglehetősen lekezelően kezdett el bánni az eddigi legfontosabb stratégiai szövetségesük vezetőjével, az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Az amerikai-szaúdi kapcsolatok eddig a kölcsönös, érdek alapú megbízhatóságon alapultak: az amerikai fegyvereket és védelmi rendszereket adtak a szaúdiaknak, míg a közel-keleti monarchia olajat biztosított a világnak.

Ez egyfajta regionális stabilitást adott az egyébként radikálisan instabil közel-keleti régiónak, azonban bin Szálmán megjelenése óta ez az egyensúly megbomlott. A koronaherceg tudatosan építi le a kapcsolatot az USA-val a látszólagos függetlenség jegyében.

Giorgio Cafiero, a Gulf State Analytics vezérigazgatója a Business Insider megkeresésére elárulta, hogy amióta bin Szálmán hatalomra került, Szaúd-Arábia elkötelezetté vált amellett, hogy jelezze autonómiáját az USA-val szemben:

„A rijádi vezetés számos jelet küldött Washingtonnak, hogy a királyság a saját nemzeti érdekeit fogja képviselni, amely a szaúdi tisztviselők szemében a Pekinggel és Moszkvával való együttműködés mélyítése”

Ez például a világ számára pusztító formában is megnyilvánult: Szaúd-Arábia összefogott Oroszországgal, hogy radikálisan csökkentsék a napi olajtermelést, amellyel az egekbe szökött az olajnak az ára.

Ez pedig a szöges ellentéte annak, amire a Biden-kormány kérte a szaúdiakat korábban, hogy növeljék az olajtermelést az árcsökkenés érdekében, amely mérsékelte volna a globális inflációt, valamint csökkentette volna az orosz bevételeket.

Az amerikai tisztviselők azt gondolták az utolsó pillanatig, hogy megvan a megállapodás, a szaúdiak azonban a koronaherceg vezetésével gyakorlatilag hátbaszúrták az USA-t és teljes mértékben megalázták a Biden-féle vezetést.

Cafiero úgy véli, hogy Mohammed koronaherceg azon az állásponton, hogy a Kínával és Oroszországgal való szorosabb kapcsolat nagyobb politikai tőkét biztosít a számára nemzetközi porondon. A három vezetőben ráadásul van egy közös: irtóznak a belső ellenzéktől és minden eszközzel el akarják azt pusztítani.

A Wall Street Journal korábbi beszámolója szerint ráadásul személyes ellentét is van Biden és bin Szálmán között, a szaúdi vezető ugyanis gyakran gúnyolódik belső körökben az amerikai elnökön és az ő mentális állapotán.

Biden valószínűleg azzal is kivívta a koronaherceg ellenszenvét, hogy kiállt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával szemben, amely esetről ismert tény, hogy bin Szálmán rendelte meg a brutális gyilkosságot, amiért az újságíró kritizálta a rezsimet.