Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Új szintre emelkedik a botrány: pert indít a TikTok az Egyesült Államok ellen

A TikTok és anyavállalata, a ByteDance beperelte az Egyesült Államokat egy olyan törvény miatt, amely betilthatja a népszerű videómegosztó alkalmazást, hacsak el nem adják azt egy másik vállalatnak.

...svg content...Fotó: Unsplash/Solen Feyissa
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A kedden benyújtott kereset elhúzódó jogi csatát vetíthet előre a TikTok amerikai jövőjét illetően, a kínai cég ugyanis azt állítja, hogy a Joe Biden által aláírt törvény valódi célja nem a TikTok betiltása, hanem annak tulajdonosi szerkezetének szabályozása. A ByteDance szerint a törvény kifejezetten és példátlan módon csak a TikTokot célozza meg, ami egyértelműen sérti az amerikai alkotmányt.

„A Kongresszus példátlan lépésről tett tanúbizonyságot, amikor a TikTokot konkrétan megnevezve betiltással fenyegetett meg egy 170 millió amerikai által használt vibráló online fórumot, ahol bárki szabadon kifejezheti véleményét” – áll a ByteDance keresetében. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

„Most először történt olyan, hogy egy törvény egyetlen megnevezett platformot állandó, országos tilalom alá vonna, és minden amerikait eltiltana attól, hogy részt vegyen egy olyan online közösségben, amely világszerte több mint egymilliárd taggal rendelkezik”, írták.

Kilenc hónapon belül el kell adnia a platformot

A szóban forgó törvény előírja, hogy a TikTok anyavállalatának, a ByteDance-nek kilenc hónapon belül el kell adnia a platformot, ha azonban már folyamatban van az eladás, a cég további három hónapot kap az üzlet lezárására.

A ByteDance korábban egyértelműen kijelentette, hogy nem áll szándékukban a platform eladása, az általa használt algoritmust ugyanis más fejlesztéseik is használják, ezért nem akarják, hogy idegen kezekbe kerüljön.

A TikTok és a ByteDance azt állítja a keresetben, hogy valójában nincs is választási lehetőségük. „Az eladás, amit a törvény feltételként szab a platform további működéséhez az Egyesült Államokban, egyszerűen nem lehetséges – sem kereskedelmi, sem technológiai, sem jogi szempontból”, írták.

A törvény értelmében a TikTok-nak 2025. január 19-ig be kell fejeznie működését az Egyesült Államokban, ám jogi képviselőik most azt állítják, hogy az első alkotmánykiegészítés által biztosított szólásszabadság védi őket, ezért kérik a bíróságot, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a törvényt, tiltsa meg Merrick Garland igazságügyi miniszternek annak végrehajtását, és biztosítson további olyan jogorvoslatot, amelyet megfelelőnek tartanak.