Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

Ekkor tűnik el a Földről az emberiség egy szuperszámítógép szerint

Brit kutatók szerint ha nem sikerül visszaszorítani a globális felmelegedést, az emberiségnek egészen egyszerűen vége lesz. De arra is készült szimuláció, hogy mikor következne ez be.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Naprendszer vizsgálata kapcsán a tudomány már megállapította, hogy előbb-utóbb el fog pusztulni a Föld. Ha nem egy eltévedt aszteroida ütközik neki, akkor a nagyjából 5 milliárd év múlva fogyhat el a Nap fűtőanyagául szolgáló hidrogén, miután a csillag először vörös óriássá duzzad, ami így elnyelheti a Földet, majd a külső rétegeit ledobva fehér törpévé zsugorodik. Ekkor egy planetáris köd képződik majd, amit egyébként korábban a Hubble űrteleszkóp is megörökített – erről még a BGR számolt be. Nagy kérdés azonban, hogy addig lesz-e még ember a Földön.

A Bristoli Egyetem kutatóinak szimulációja azonban arra enged következtetni, hogy nem – írja a HVG. A Nature Geoscience-ben megjelent publikációból kiderül, hogy a kutatók Föld aktuális éghajlati és óceáni kémiáját, valamint a tektonikus lemezek és az ökoszisztéma jelenlegi állapotát használták kiindulópontnak. Az szuperszámítógépes szimuláció arra jutott, hogy ha minden úgy folytatódik, ahogy jelenleg van – azaz például nem sikerül megfékezni a klímaváltozást –, akkor legkésőbb 250 millió év múlva biztosan eltűnik az emberiség a Földről. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Mint a cikkben részletezik: amellett, hogy a sarki jégsapkák elolvadnak, a tengerszint megemelkedése miatt pedig a partszakaszok jelentős része lakhatatlanná válik, a bolygó légköre annyira megtelik majd szén-dioxiddal – emiatt pedig a hőmérséklet is olyan elviselhetetlen lesz –, hogy gyakorlatilag semmilyen élet nem lesz képes fennmaradni. 40–50 Celsius-fokról van szó – ez az átlag, nem a maximum –, nagyon magas páratartalommal. A globális felmelegedés eredményeként eltűnnek a fogyasztható vízkészletek a bolygóról, termeszteni pedig semmilyen növényt nem lehet majd.

Mindez elég rémisztő képet fest, ugyanakkor tény, hogy a kutatók világszerte azon igyekeznek, hogy egy használható megoldással rukkoljanak elő az éghajlatváltozás megfékezésére. A Washingtoni Egyetem tudósai például elkezdtek tesztelni egy gépet, ami a felhők kifehérítésével venné fel a harcot a globális felmelegedéssel. Míg más szakértők szerint egy óriási, világűrben lebegő napernyő is jó alternatíva lehetne. Elképzeléseik alapján így másfél fokkal lehűlne a bolygó, és a klímaváltozás következményei kezelhetők maradnának.