Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,86 Ft
Euró
392,06 Ft
Font
458,42 Ft
Bitcoin
62,498 $

Szakértők: az aszpartám korlátozott mennyiségben biztonságos

Miután a WHO bejelentette, hogy a széles körben használt mesterséges édesítőszer nagyobb mennyiségben „valószínűleg” rákkeltő hatású, szakértők szólaltak meg fogyasztása kapcsán.

Fotó: Unsplash/Mahbod Akhzami
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) biztonsági felülvizsgálatot végzett az aszpartámról, s megállapításaik szerint „valószínűleg rákkeltő” hatással bír az emberi szervezetre nézve, ezt pedig már hivatalosan is megerősítették.

Szakértők most tisztázták, mi az a mennyiség, mely még nem kockázatos szervezetünkre nézve, hiszen a WHO jelentése után az egész világon aggodalmat keltett a friss megállapítás: a széles körben használt mesterséges édesítőszer korlátozott mennyiségben, például napi maximum 9-14 doboz üdítőital fogyasztása esetén még biztonságos. Soron kívül Buszbaleset történt Mexikóban, legkevesebb 18 ember életét vesztette

A cukorhelyettesítő aszpartámot, melyet több ezer termékben, többek között diétás szénsavas üdítőkben, fagylaltokban és rágógumikban használnak, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségének (IARC) csütörtökön közzétett jelentésében az „emberre nézve valószínűleg rákkeltőnek” minősítették.

Mint ismert, az IARC két kategóriába sorolja ezeket: „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve” és „rákkeltő az emberre nézve”. A Guardian jelentése szerint az Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó vegyes szakértői bizottsága azonban elvégzett egy kiegészítő tanulmányt, melyben fenntartotta korábbi ajánlását, miszerint biztonságos, ha egy ember napi szinten maximum 40 mg-ot fogyaszt belőle testsúlykilogrammonként.

A WHO ajánlása pedig úgy szól: egy 70 kg-os személynek naponta 9-14 doboz diétás üdítőitalnál többet kellene meginnia ahhoz, hogy túllépje a napi irányértéket. Dr. Francesco Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszer-biztonsági osztályának igazgatója a friss jelentések kapcsán leszögezte:

„Az aszpartámmal kapcsolatos értékelések azt mutatták, hogy bár az általánosan használt dózisok mellett a biztonságosság nem jelent komoly aggodalmat, olyan lehetséges hatásokat írtak le, melyeket több és jobb vizsgálatokkal kell kivizsgálni. Nem tanácsoljuk a fogyasztóknak, hogy teljesen hagyják abba az aszpartám fogyasztását. Csak egy kis mértékletességet tanácsolunk.”