Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

A Spar vezérigazgatója figyelmeztetett: torzul a piac az ársapkák miatt

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
not image

Borbély Fanni

2022. október 31. - 16:18

Heiszler Gabriella, a Spar vezérigazgatója rámutatott, a trappista és egyéb sajtok is azért drágulnak megállás nélkül, mert a 2,8%-os tej még mindig hatósági áras, ami tejzsírt von ki a gyártók piacáról.

A Forbes magazinnak adott interjújában Heiszler Gabriella Spar-vezérigazgató rámutatott, a kereskedelmi vállalatok oly módon próbálják kompenzálni a hatósági árak miatt keletkezett veszteségüket, hogy más termékek árát növelik.

Meglátása szerint azonban egy csak részben működik, ugyanis ha túlzásba esnek az áremelésekkel, úgy kiárazzák magukat a piacról. Heiszler megosztotta, a vállalatok miniszteri szinten szokták jelezni az ársapkákkal kapcsolatos fenntartásaikat, ám rendre azt a választ kapják, hogy “nekik a választó a fontos, aki olcsón akarja venni a csirkemellet”.

A Spar vezérigazgatója azt is jelezte, hogy a csirkemell és a kristálycukor esetében már mennyiségi problémák is kialakultak, noha egyelőre ez a tendencia a többi árstopos termék esetében nem mutatkozott.

A gyenge forint is komoly probléma

Noha a Sparnál az árucikkek mintegy 90 százaléka belföldről származik, őket is nehezen érinti a forint gyengülése, ugyanis ezáltal a beszállítók jobb áron tudják eladni termékeiket külföldre.

A magyar valuta inflációjának másik következménye, hogy az emberek érthető módon egyre inkább az olcsó termékeket keresik a boltokban, ennek kapcsán Heiszler elárulta, manapság gyakorta ő maga is a saját márkás termékeket teszi kosarába.

Az adatok is ezt bizonyítják, hiszen a Spar üzletláncnál mintegy 4-5 százalékpontos emelkedést könyveltek el a saját márkás termékek forgalmában, eközben pedig minden más termék forgalma csökkent.

Létezik vészforgatókönyv, de egyelőre nincs szükség rá

Ahogy sok más vállalatnál is, úgy a Sparnál is létezik egy vészforgatókönyv: a vállalat bevételei már nyár óta fokozatosan csökkennek, ám eddig nem kellett elővenni a vészforgatókönyvet.

Heiszler elmondása szerint a legnehezebb időszakot januárra várják, amikor minden család a jelentősen megemelkedett rezsiszámlákat fizeti majd, és ezzel együtt várhatóan az infláció is tetőzik.

Noha egyelőre csak reménykednek abban, hogy nyereséges lesz az év, ez csak azt követően fog kiderülni, hogy lezajlik a nagy karácsonyi roham az üzletekben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.