Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

Elindult végső állomása felé a NASA hatalmas holdrakétája

NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. március 19. - 06:39

Egyre közelebb kerül a NASA gigantikus méretű modulja a felszálláshoz: a Space Launch System (SLS) tegnap hagyta el először a járműszerelő épületet, és elindult a kilövőállomás felé.

Az SLS a valaha épített legerősebb rakéta, amit már több mint egy évtizede fejlesztenek, miközben az amerikai űrügynökségnél arra készülnek, hogy segítségével ismét embereket szállítsanak a Hold felszínére.

Az óriási hordozórakétát és az Orion űrhajót többéves gondos összeszerelési és tesztelési fázist követően március 17-én egy lánctalpas szállítójárműre helyezték, majd kihajtottak vele a Kennedy Űrközpont hangárjából.

A célállomás mindössze 6,4 kilométerre található az épülettől, ám mivel a szerkezet csupán 1,3 km/órás sebességgel halad, ezért akár tizenkét óráig is eltarthat, mire révbe ér az egység – olvasható a NASA közleményében.

Amint megérkeznek a 39B indítókomplexumba, a mérnökök nekilátnak az SLS és az Orion úgynevezett nedves főpróbájának, mely során a kilövés napján használt ütemezésnek megfelelően 3,2 millió liternyi kriogén hajtóanyagot pumpálnak a tartályokba, majd végigfuttatják a visszaszámlálás minden elemét, beleértve az időjárási eligazítást, a kilövés előtti várakozást, valamint a hajtóanyag eltávolítását és feltöltését.

Fotó: NASA

A nedves főpróba utáni napokban a rakéta és az űrhajó visszatér a járműszerelő hangárba, ahol leszedik róluk az érzékelőket, feltöltik az akkumulátorokat, és elvégzik az utolsó ellenőrzéseket rajt előtt, ami májusra van betervezve.

Felszállást követően az Artemis 1 pilóta nélküli misszió során tesztelhetik élesben a felderítő rendszert, ami három héten át tarthat, és amely során az Orion űrhajót több ezer kilométerrel a Hold mögé repítik, hogy onnan egy előre meghatározott ívben visszatérjen a Földre.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja