178 millió dollárt adott a NASA a SpaceX-nek, hogy kiderítsék, van-e élet a Jupiter holdján

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. július 28. - 20:22

Az Europa-misszió kitűzött célja az lesz, hogy feltérképezzék a Naprendszer legnagyobb gázóriásának holdján található geológiai struktúrákat.

Csillagászok eddigi mérései alapján az Europa külső felszíne alatt forró víz lehet, ahol szinte pezseghet a földönkívüli élet. Mivel ezt a teóriát nem tudják távoli megfigyelésekkel alátámasztani, ezért egy különleges űrszondát szeretnének az égitestre szállítani, amellyel kideríthetnék az igazságot.

Az Europa Clipper névre keresztelt küldetését eredetileg a NASA Space Launch System rakétájával indították volna útnak, a folyamatos csúszások és halasztások következtében azonban az SLS-t inkább a Holdra tartó emberi missziókra összpontosították – írta az Interesting Engineering magazin.

Az amerikai űrhivatalnál ezért úgy döntöttek, hogy a SpaceX-et választják, ezért 178 millió dolláros támogatást nyújtottak át Elon Muskéknak, akik a Falcon Heavy rakéta segítségével lőhetik ki az univerzumba a Jupiter Europa holdját megcélzó űrszondát.

A felszállás időpontját 2024 októberére tették, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor nagyjából egy éven belül elérhetik a távoli égitestet. Az űrszonda 45 alkalommal fogja megkerülni az Europát, majd 25 kilométerre megközelítheti, miközben a fedélzetére szerelt eszközökkel részletes felvételeket fog róla készíteni.

Egy speciális radart is a Clipperre helyeznek majd, mellyel áthatolhatnak az Europa jeges felszínén, és megvizsgálhatják a jégréteg vastagságát, valamint megnézhetik, mi bújik meg a fagyos burok alatt.

A spektrofotométerekkel és a kamerákkal fényképeket és videókat lőhetnek magas felbontás mellett, ezáltal megállapíthatják, milyen összetétellel rendelkezik a hold, valamint vízgőz nyomai után is kutathatnak, köszönhetően a hőszenzornak, ami képes detektálni a folyadékok és gázok jelenlétét.