Nagy eséllyel sarkvidéki jellegű télre számíthatunk

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 27. - 20:55

Minden jel arra utal, hogy az enyhe nyár és a kellemes szeptembert követően az évtized egyig legcudarabb tele állhat előttünk.

Az Időkép elemzéséből megtudhattuk, az úgynevezett poláris örvények következtében számíthatunk novembertől kezdődően sarkvidéki jellegű időjárásra Közép-Európában.

A sztratoszférikus poláris örvény pályafutása az északi sarkvidék szeptember végén induló egyre erőteljesebb lehűlésével veszi kezdetét. A csillagászati ősz beköszöntével ugyanis megkezdődik a sarki éjszaka, napfény hiányában pedig a sztratoszféra is egyre hidegebbé válik.

Egyre nagyobb mennyiségű hideg levegő halmozódik fel, ami végül örvénylésbe kezd és egy hatalmas hideg ciklon jön létre a sarkvidék fölött 25-30 kilométer magasan, melynek átmérője a 10 ezer kilométert is meghaladhatja – írta a portál.

Az erős sztratoszférikus poláris örvény a nyugati áramlásoknak kedvez, melyek enyhébbek, így csapadékosabb időjárást eredményeznek. Ha viszont ez az örvény szétesik, akkor lelassul vagy akár meg is állhat a nyugatias áramlás, ezzel pedig utat törhet magának a hideg, fagyos levegő.

Az örvény legyengülését és feldarabolódását a hirtelen sztatoszférikus melegedések (Sudden Stratorsphere Warming, SSW) idézik elő. A kvázi-kétéves oszcilláció (a továbbiakban csak QBO) a trópusi sztratoszférában kialakuló periodikus szélirány változást jelent.

Nyugati és keleti fázisa van, attól függően, hogy milyen irányú a szél a magasban. A nyugati és keleti fázis átlagosan 28-29 hónapos periódusonként váltakozik, innen ered a kvázi-kétéves megnevezés. 

A QBO idén a keleti fázisban lesz, ami azt jelenti, hogy hirtelen sztratoszférikus melegédesek lehetnek, ám ezzel együtt felszaporodhatnak a hidegbetörések, amelyek főként januárban és februárban jelentkezhetnek.