Szélsőséges téli időjárásra figyelmeztetnek a tudósok a klímaváltozás miatt

Fotó: Unsplash/ Rainer Bleek
not image

Takács Petra

2021. szeptember 7. - 10:56

A hőhullámok, a hurrikánok és a szárazság mellett fel kell készülnünk az extrém időjárással érkező télre is – figyelmeztetnek a tudósok.

Egy újonnan megjelent kutatásban arra figyelmeztetnek a tudósok, hogy a klímaváltozás a hőhullámok, a szárazság és a hurrikánok mellett olyan extrém téli időjárást is okozhat, amelyet még nem láttunk. 

A kutatók szerint az extrém körülményekre, hurrikánokra, forgószelekre is fel kell készülnünk – írják a szakértők a Science című folyóiratban megjelent tanulmányban, amelyet a The Guardian ismertetett.

Bár a kutatók sem tagadják, hogy elsőre nem tűnik logikusnak, hogy a melegedés extrém hideget és hóviharokat okoz, mégis ez a helyzet, amelyre példaként az idei nem megszokott texasi telet idézték fel.

A tudósok az elmúlt negyven év poláris örvényre vonatkozó adatait elemezték, amelybe olyan eseményeket is belekalkuláltak, mint az Egyesült Államokban pusztító Ida hurrikán. 

A poláris örvény az a jelenség, amely a sarkkör feletti hideg levegőért felel, amelynek az elmúlt években módosult a pályája: egy része Ázsia és Észak-Amerika keleti oldalát is érinti. 

A tanulmány eredményei segítenek előre látni az olyan nem megszokott jelenségeket, mint az extrém hóvihar vagy a hurrikánok, amely, a tudósok szerint, egyre sűrűbben fog előfordulni nem csak az Egyesült Államokban, hanem máshol is.