Jégkorszaki hidegre számíthatunk az idei télen

MTI/Máthé Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 21:28

Minden jel arra utal, hogy a globális felmelegedés ellenére a légköri jelenségek alapján minden idők egyik legcudarabb tele várhat ránk.

Az idei tél jóval keményebb lesz a szokásosnál Észak-Amerika és Európa térségében a 2021–2022-es téli időszakra vonatkozó modellszámítások szerint. Ennek az az oka, hogy igen nagy a valószínűsége az úgynevezett hirtelen sztratoszférikus felmelegedés jelenségének – adta hírül a Magyar Nemzet.

Az atmoszféra legalsó és legsűrűbb rétegét, a 10-15 kilométeres magasságig elterülő troposzférát a légréteg hőmérsékletének folyamatos csökkenése jellemzi, ami 1 kilométerenként 6,4 Celsius-fokot jelent.

Az Északi-sarkvidék fölött minden évben kialakuló poláris légörvény idén a sztratoszférát és a troposzférát is érinteni fogja, és előreláthatólag novemberre jöhet létre az északi féltekén.

Mindezek következtében jelentős hőmérsékleti különbségek keletkezhetnek, és még a mérsékelt, illetve szubtrópusi övet is érintheti a változás – a hideg és az enyhe terület határán egy  markáns és önmagába záródó légáramlás, poláris légörvény jön létre.

A téli időszakban, a sarkvidéki éjszaka beköszöntével a troposzféra alsó rétegeiben is egyre alacsonyabbá válik a hőmérséklet, a sztratoszférában kialakuló poláris örvény lenyúlhat a troposzférába, ezáltal komplex meteorológiai folyamatokra számíthatunk az elkövetkező hónapokban.