Ritka, hogy valaki oltás mellett is elkapja a koronavírus-fertőzést

Debrecen, 2021. április 13. Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán kialakított oltóponton 2021. április 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2021.április.14 - 05:43

Hiába rendelkeznek magas hatékonysági mutatókkal a forgalomban lévő koronavírus-vakcinák, nem nyújtanak 100 százalékos védelmet a Covid19 kórokozójával szemben, bár az is igaz, hogy minimális annak az esélye, hogy valaki oltás után is megfertőződjön.

Az ABC News hírportál tudósítása szerint nagyon ritka, hogy az oltott személyek is megbetegedjenek, és még ha így is történik, akkor enyhe vagy tünetmentes kórlefolyásra számíthatnak az érintettek.

Amíg a Pfizer és a Moderna oltásai közel 100 százalékos effektivitást mutatnak, addig még a leggyengébb CoronaVac- és Sinovac-vakcinák is 84 százalékos hatékonysággal bírnak, ami elegendő ahhoz, hogy elkerüljék velük az oltakozás közbeni megfertőződést.

A jövőben sem lesz ez másként, hiába terjedtek el világszerte a koronavírustörzsek, egyszerűen ritkaságnak fog számítani az oltás utáni lebetegedés, köszönhetően a szervezet immunizálódásának.

Dél-Kaliforniában egészségügyi dolgozók körében elvégzett kísérletek során rájöttek, hogy 36 600 beoltott orvos és ápoló kevesebb mint 1 százaléka kapta csupán el a vírust a vakcinát követő meghatározott intervallumon belül.

Az érintettek közül senki sem került kórházba és egyetlen beoltott személy sem hunyt el, valamint megállapították, hogy az átlagosnál sokkal gyengébb tünetekkel vészelték át a betegséget.

Egy ennél is nagyobb, 1,2 millió emberen elvégzett washingtoni kutatás mindössze 102 oltás mellett bekövetkezett újrafertőződést talált, ez az oltottak alig 0,01 százalékát tette ki – legtöbben enyhe panaszokkal estek át a fertőzésen, nyolcan kerültek kórházba és ketten hunytak el.