18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Bűnösnek találták R. Kelly-t a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos perében, örökre börtönbe kerülhet

Fotó: Robert Kelly amerikai R&B énekes érkezik zaklatási perének tárgyalására egy chicagói bíróságra 2019. május 7-én. Kelly ellen 2019. február 22-én tízrendbeli szexuális zaklatásért indítottak eljárást. A gyanú szerint az énekes a szexuális zaklatást négy ember - köztük három tizenéves lány - ellen követte el 1998 és 2010 között. MTI/EPA/Tannen Maury
not image

Hujber Dávid

2021. szeptember 27. - 21:56

Az esküdtszék péntek délután kezdett tanácskozni az ítélethirdetés előtt, ám mivel hétvégén nem dolgoztak, hétfőre tolódott a döntés.

A TMZ beszámolója szerint hétfőn körülbelül fél napot vett igénybe, hogy meghozzák az ítéletet, összesen kilenc szövetségi vádpontban, köztük zsarolással, szexuális bűncselekményekkel, emberkereskedelemmel, az igazságszolgáltatás akadályozásával és emberrablással.

A tárgyalás alig több mint egy hónappal ezelőtt vette kezdetét, és az már véget is ért. A vád végül jóval több tanút hívott be a tárgyalóterembe, mint a védelem, ami szintén nem erősítette R. Kelly helyzetét. Mindössze öt tanút hívtak be a védelem részéről pár nap leforgása alatt, míg a vádlott egy alkalommal nem ült le a tanúk padjára.

A hétfői döntésre két évvel azután került sor, hogy a legendás énekest letartóztatták Chicagóban több szövetségi szexuális bűncselekmény miatt, két különböző államban. R. Kelly tanúi az alkalmazottjai és a munkatársai közül kerültek ki, hogy megpróbálják hitelteleníteni az állításokat, amelyek szerint a sztár szexuálisan zaklatott nőket, lányokat és fiúkat.

A védelem tanúi azt állították, semmi hasonlót nem láttak, és szerintük a sztár lovagiasan viselkedett a barátnőivel. Az ügyészek tucatjával hívták be a tanúkat, hogy megcáfolják a védelem állítását, ami a jelek szerint sikerült.

Az ügyészek néhány tagja azt állította, hogy a sztárnak volt egy kis csapata, akik menedzserekből, testőrökből és asszisztensekből álltak. Ők voltak azok, akik R. Kelly potenciális áldozatait felkutatták, mielőtt az énekes felkészítette őket a nem kívánt szexuális együttlétre.

A tanúk azt vallották, hogy ezek az emberek koncerteken, bevásárlóközpontokban és gyorséttermekben is pásztázták az embereket, akiket R. Kelly-hez vittek. Az ítélethirdetést május 4-re tűzték ki, és most, hogy a zenészt bűnösnek találták a különböző vádpontokban, 10 évtől életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Az esküdtszék hét férfiből és öt nőből állt. A CNN beszámolója szerint a tárgyalás során egyedül az esküdtek voltak azok, akik a nyilvánosság részéről ott lehettek a tárgyalóteremben. Megjegyezték, hogy ez egy szokatlan lépés egy ekkora per esetében. Emiatt a média sem kapott jogot arra, hogy ott legyen a teremben.

A tárgyalás során az esküdteknek kulcsfontosságú hang- és videóbizonyítékokat mutattak be, amelyet senki más nem láthatott. A vádlott ügyvédje, Deveraux Cannick azt mondta, R.Kelly nem számított erre az ítéletre, amire nem reagált, amikor azt felolvasták a bíróságon. Egyelőre csak fontolgatják, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.