Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

Pusztító erejű tájfun sújtott le Guam szigetére

TÉMÁK:
#károk
Fotó: Jármű araszol egy árvízben álló úton Yigóban 2023. május 25-én, miután a Mawar tájfun lecsapott az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetére. A tájfun áramkimaradást okozott, autókat fordított fel, háztetőket szakított le és fákat tört ki. A sziget közlekedése megbénult, és a nemzetközi repülőtér is víz alá került. MTI/AP/Chris Leavitt
Ausztrália és Óceánia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Számos lakó áram nélkül maradt, miután több elektromos vezeték leszakadt, ám a tájfun mindemellett háztetőket szakított le, fákat tört ki és autókat fordított fel.

Az Euronews beszámolója alapján május 25-én, csütörtökön csapott le a Mawar tájfun Guam szigetére, s rövid idő alatt több mint 60 centiméter eső esett, így a sziget közlekedése megbénult, többek között a nemzetközi repülőtér is víz alá került.

Soron kívül Rendőrök mentették ki az Európa-liga döntőjének játékvezetőjét a Ferihegyen

Az Egyesült Államokhoz tartozó sziget számos lakója áram nélkül maradt, miután több elektromos vezeték leszakadt, ám a tájfun mindemellett háztetőket szakított le, fákat tört ki és autókat fordított fel, ezzel jelentős károkat okozva.

Guam kormányzója videóüzenetében arra kérte a sziget 150 ezer lakosát, hogy maradjanak otthon, és ne üljenek autóba ilyen körülmények között, ugyanis rendkívül veszélyes odakint. Továbbá kiderült, hogy az erős szél akár a 225 km/órás sebességet is elérhette.

Az Origo szerint nem sokkal később elrendelték a part mentén élők kitelepítését, egyúttal tény, hogy 2002 óta ez volt a legerősebb tájfun, mely Guam szigetét sújtotta, mely egyébként fontos katonai támaszpont az Egyesült Államok hadereje számára.