Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Óriási pénzbírságot kapott a magyar piacról kivonuló orosz bank

TÉMÁK:
#MNB #Sberbank
MTI/Marjai János
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálata alapján a Sberbank mintegy 41,3 millió forintos bírságot kapott.

A vizsgálat a hitelezési kockázat területén megállapította, hogy a Sberbank nem a jogszabályoknak megfelelően végezte egyebek közt az ügyfélminősítést és a fedezetek nyilvántartását.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Nem felelt meg teljes mértékben a törvényi, illetve a felügyeleti elvárásoknak a hitelintézet az ingatlanfedezetek értékelésére, a hitelbírálati előterjesztések teljeskörűségére, az ügylet- és biztosíték-monitoringra, illetve a behajtási stratégiára vonatkozó folyamatai kapcsán sem – olvasható a Napi.hu beszámolójában.

A jegybank az értékvesztés és tőkeszámítás kapcsán is komoly hiányosságokat talált, ezen felül nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően állította össze Konszolidált Biztosított Betéti (KBB) adatállományát sem.

A Magyar Nemzeti Bank által mai nap folyamán közzétett határozat alapján 2021 decembere és 2022 novembere közötti határidők kitűzésére kötelezték a Sberbankot a fentebb említett problémák megszüntetésére.

A jogszabálysértések miatt az MNB összesen 41,3 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a Sberbankra, ám fontos megjegyezni, hogy a feltárt hibák nem érintik a hitelintézet megbízható működését.