Többen is bejelentkeztek a Sberbankért

MTI/Marjai János
not image

Kulcsár Péter

2021. november 9. - 02:39

Úgy tűnik, nem sokáig marad a Miodrag Kostić által megvásárolt konzorcium tulajdonában a magyar Sberbank.

Múlt héten jelentette be a Sberbank Europe vezetősége, hogy eladják a közép- és kelet-európai leányvállalatukat, köztük a magyarországit is, mivel úgy döntöttek, a kulcsfontosságú piacokra fókuszálnak inkább.

Az Mfor értesülései szerint a vevő egy szerb, egy szlovén és egy ciprusi bankból álló konzorcium (AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, az Agri Europe Cyprus Ltd.), amiről szakértők azt feltételezték, hogy a „cukorkirályként” emlegetett Miodrag Kostić állhat a ciprusi pénzintézetek mögött.

Kostić is csak átmeneti gazdája lehet a magyarországi operációnak, amelyet már jövőre eladhat. A hírportál forrásai szinte biztosra veszik, hogy a magyar piacon már most is jelenlévő másik hitelintézet lesz az új gazda.

A legtöbben a Raiffeisen Bankra esküsznek, de emellett szóba került potenciális vevőként a Magyar Bankholding neve is, amely három hitelintézetből, a Budapest Bankból, az MKB Bankból és a Takarékbankból gyúr össze egy bankot, amely mérlegfőösszege alapján az OTP Bank után a második legnagyobb hazai hitelintézet lesz, a kitűzött menetrend szerint 2023 közepén.