Ősi kábulat: hónapokig rohasztott hússal tépnek be az emberek

Fotó: Unsplash/Kyle Mackie
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Őseink felfedezték a tűz jelentőségét, és igen hamar rájöttek, hogy tovább élhetnek, ha az elejtett vadat hőkezelik, mely kiváló szokás a mai napig megmaradt az emberiség étkezésében.

Habár az ősemberek felfedezték a sült húst, a mai emberek inkább a még korábbi gyökerekhez nyúlnak vissza, nevezetesen romlott, hónapokig, vagy akár évekig rohasztott húst fogyasztanak egy kis betépésért.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A sütés nem csak egy kényelmi megoldás: a hőkezelt húst könnyebben tudjuk megemészteni, sőt még ízletesebb is lesz tőle az étel, továbbá az eljárás során elpusztulnak azok a mikroorganizmusok, melyektől gyomorrontást vagy ételmérgezést kapnánk.

A hús frissessége is kritikus fontosságú: mindenkiben megvan az az érzés, mikor kiveszi a hűtőből a csirkemellet, mely kibontás után szagával jelzi, hogy már inkább nem kellene elfogyasztani. Mindez nem véletlen, ugyanis ha romlott húst fogyasztunk, igen nagy eséllyel betegszünk meg tőle, a fent említett okokból kifolyólag.

Azonban bármennyire is furcsa, sokan direkt rohasztják meg a megvásárolt húst, a jelenség pedig már nevet is kapott, „high meat” néven hivatkoznak a kissé megbotránkoztató tevékenységre. Az IFLS azt írja, az elnevezés arra utal, hogy a rothadó húst fogyasztó emberek mondhatni betépnek a romlott hústól, egyfajta eufóriát tapasztalnak, hasonlóképpen a kábítószer-fogyasztáshoz.

Egy férfi sv3rige néven töltötte fel YouTube-ra azt a videót, melyben egy egy éve rohasztott, nyers marhasztéket fogyaszt. A férfi azt állítja, a húsnak olyan szaga van, mint a gombának, és fogyasztása semmihez sem fogható élményben részesíti, s mire elfogyasztja, máris beüt a high meat.

A merészebbekben most felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi baj lenne a nyers hús fogyasztásából, hiszen a tatár beefsteak is jóformán nyers hús, de felhozhatjuk példának a szárított marhahúst is, mely ételeket már évszázadok óta fogyasztjuk hőkezelés nélkül. Sőt, Izlandon is létezik egy igen furcsa, Hákarl elnevezésű étel, mely nem más, mint hónapokon keresztül erjesztett cápahús.

S pont itt húzhatjuk meg a határt a high meat és a Hákarl között, hiszen míg a high meat konkrétan rohasztással „készül”, addig az izlandi étel erjesztéssel, megfelelő és kontrollált folyamattal készül el. Ezek alapján pedig semmiképp sem javasoljuk a rohasztott hús fogyasztását, ugyanis igen nagy az esély arra, hogy a kórházban kötünk ki a próbálkozás után.