Műholdas felvételek buktathatják le az oroszokat, hogy egyre nagyobb mennyiségben lopják az ukrán gabonát

Fotó: Unsplash/Robby McCullough
not image

Takács Petra

2022. május 24. - 07:13

A legújabb műholdas képek arra engednek következtetni, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben lopja az ukrán gabonát.

Korábban is voltak olyan jelentések, hogy Oroszország nagyobb mennyiségű gabonát lopott a három hónapja tartó ukrajnai háború ideje alatt. Úgy tűnik, hogy az oroszok egyre nagyobb mértékben tehetik ezt meg, miközben folytatják a harcokat keleten és délen.

A kírmi Szevasztopol kikötőjéről készült új műholdas felvételek azt bizonyíthatják, hogy az oroszok nem kis tételben lophatják a gabonát. A fotókon két orosz zászló alatt lévő szállítóhajó látható, amik kikötöttek és amikre feltehetően ukrán gabonát rakodnak.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij azzal vádolta meg Oroszországot, hogy fokozatosan ellopja az ukrán élelmiszeri termékeket, és megpróbálja eladni azokat – írja a CNN. A Maxar Technologies által készített fotók május 19-én és 21-én készültek, amiken a fentebb említett hajók láthatóak.

A Matros Pozynich és a Matros Koshka is látszólag gabonasilók mellett dokkolnak, és egy szalagról gabona ömlik a nyitott térbe. A MarineTraffic.com, mely egy hajómegfigyelő oldal, azt írja, hogy mostanra mindkét hajó elhagyta a kikötőt.

A Matros Pozynich az Égei-tengeren hajózik, és Bejrút felé tart, addig Matros Koshka továbbra is a Fekete-tengeren tartózkodik. Nehéz 100%-os biztonsággal azt állítani, hogy a hajókra lopott ukrán gabonát rakodtak fel, de az köztudott, hogy az Oroszországhoz csatol Krím kevés gabonát termel, ellentétben a tőle közvetlenül északra fekvő mezőgazdasági ukrán régiókkal, mint Herszon és Zaporizzsja.

Ukrán tisztviselők és ipari források a CNN kérdésére elmondták, hogy az orosz erők a megszállt területeken több silót is kiürítettek, és a gabonát délre szállították tovább. A hónap elején a Matrosz Pozinyics hasonló küldetésen volt, melyre gabonát rakodtak, és kihajóztak vele a Fekete-tengerről a Földközi-tengerre.

A hajó eredetileg Egyiptomba tartott volna a rakománnyal, de az ukrán hatóságok figyelmeztetése után visszafordították őket Alexandriából. Végül Bejrútba sem engedték be a hajót, így a szíriai Latakiában kötöttek ki, ahol Oroszország évek óta támogatja Bassár el-Aszad rezsimjét. Mindeközben Oroszország megakadályozta, hogy Ukrajna árukat exportáljon a kikötőiből, ami pedig globális élelmiszerválsághoz vezethet.