Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

„Miért van az, hogy pont mindig Oroszország szomszédai akarnak NATO-tagok lenni?”

Fotó: SteveAllenPhoto / Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. június 10. - 06:17

Észtország, Litvánia és Lettország gyakorlatilag folyamatos fenyegetettségben él Oroszország és Fehéroroszország mellett.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi vezetője pedig biztos benne, hogy amennyiben Oroszországot nem sikerül most, még Ukrajnában megállítani, akkor egészen biztosan tovább fog haladni – fogalmazott a Foreign Policy magazinnak adott interjújában.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

„Ukrajnának meg kell nyernie a háborút, mert ha Putyin sikerrel jár, nem fog megállni. Folytatni fogja Moldova és Grúzia felé, de el fog érni a három balti államhoz is”

Utóbbi három azért lenne kifejezetten aggasztó, mert NATO-tagállamok, így e három ország megtámadása egyenlő lenne a világháborúval. Rasmussen pont erre figyelmeztetett, miközben megvédte az észak-atlanti szervezet keleti terjeszkedését, egyértelmű dologra rávilágítva:

„Szerintem az embereknek inkább azon kellene gondolkodnia, hogy miért pont mindig Oroszország szomszédai azok, újra és újra, amelyek NATO-tagságot akarnak a biztonsági garanciák érdekében”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Rasmussen, aki 2009 és 2014 között volt a NATO főtitkára, ugyanakkor elismerte, hogy a szövetség hibát vétett a 2008-as Bukaresti Csúcstalálkozón, és gyakorlatilag kikövezte az utat annak, hogy Oroszország előbb Grúziát, majd Ukrajnát támadja meg.

Az ex-főtitkár szerint ugyanis az volt a nagy hiba, hogy e két országnak azt ígérték, hogy a szövetség tagjai lesznek anélkül, hogy erre egy pontos útvonala meghatároztak volna, ez pedig rossz üzenetet küldött Vlagyimir Putyinnak. A jelenlegi háborúról is megvolt a véleménye Rasmussennek:

„Két nagy félrekalkulálást követtünk el: túlbecsültük Oroszország katonai erősségét és alábecsültük Putyin ambícióit és brutalitását”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.