Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Medgyessy Péter: ez nem ugyanaz az Európai Unió

Ugyanakkor szerinte Magyarországnak a jövőben is az Európai Unióban van a helye.

...svg content...Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Magyarország 20 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, ennek apropóján adott interjút az akkori miniszterelnök, Medgyessy Péter. A beszélgetés során több téma is szóba került, például a mai Európai Unió, az uniós vezetés és a kormány kapcsolata, az idei európai parlamenti választások, valamint Európa jövője.

Amikor arról kérdezték, milyen emlékei vannak a húsz évvel ezelőtti május elsejéről, azt mondta, az egy örömteli nap volt, szép emlékként él benne. „A magyar történelem azon ritka pillanatainak egyike volt, amikor széles körű egyetértés volt az emberek között egy fontos kérdésben” – fogalmazott. Egyúttal arra utalt: Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Meglátása szerint Magyarország gazdaságilag igen, mentálisan kevésbé állt készen az uniós csatlakozásra 2004-ben. Mindemellett úgy véli, az a csoda, amire az uniós csatlakozás után vártunk, eddig csak részben valósult meg. „Bár a belépéssel egy út végére értünk, rögtön elkezdődött egy másik út, ami elvezet a valódi integrációhoz” – mondta Medgyessy Péter.

„Ez egy hosszú folyamat, állandóan változnak a körülmények és a feltételek” – tette hozzá. Majd azzal folytatta, hogy akkor még az unióban „szerették a magyarokat, Magyarországra jó példaként tekintettek a rendszerváltozások kezdetétől”. Mindemellett azt gondolja, szerinte „ez nem ugyanaz az Európai Unió, mint az akkori”.

„Ahogy mi sem vagyunk ugyanazok, minden változik” – jegyezte meg a korábbi miniszterelnök. Ugyanakkor szerinte Magyarországnak a jövőben is az Európai Unióban van a helye, s óriási örömmel tölti el, hogy a kutatások alapján „a magyar lakosság körülbelül ma is 75 százaléka támogatja az uniós tagságunkat” – írja az Index.