Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Öltözködése és nézetei miatt 11 év börtönt kapott egy nőjogi aktivista Szaúd-Arábiában

Manahel al-Otaibit végül „terrorista bűncselekmények” címén ítélték el.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Közel-Kelet

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Amnesty International jogvédő civil szervezet Manahel al-Otaibi fitneszedző és nőjogi aktivista szabadon engedését követeli, miután a 29 éves szaúdi nőt 11 év börtönbüntetésre ítélték öltözködési szokásai és a közösségi médiában közzétett bejegyzései miatt.

A Reuters beszámolója szerint al-Otaibi olyan bejegyzéseket tett közzé az interneten, amelyekben a nőkre vonatkozó gyámsági rendszer eltörlését követelte, amely férfi beleegyezését követeli meg minden jelentősebb döntéshez. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Emellett olyan fotókat osztott meg a közösségi oldalain, amelyeken „illetlennek ítélt” ruhákat viselt, egyik vásárlása során pedig abaja (zárt, bokáig érő, arcot szabadon hagyó ruha) sem volt rajta. A szaúdi kormány viszont az ENSZ jogvédő irodájának adott válaszában tagadta a vádakat.

Mint írták, al-Otaibit nem a közösségi médiás bejegyzései miatt marasztalták el januárban, hanem „terrorista bűncselekmények” címén. Jogvédők szerint a nőt fizikai és pszichológiai bántalmazás érte a rijádi börtönben, miután őrizetbe vették 2022 novemberében – írja a HVG.

A cikkben megjegyzik, a fitneszedző testvére, Fawzia is hasonló vádakkal nézett szembe, ám ő elmenekült az országból, miután 2022-ben beidézték kihallgatásra. Úgy véli, a szaúdi hatóságok ezzel az ítélettel azt bizonyítják, hogy a másként gondolkodókat mindenáron el akarják hallgattatni.