Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Az olasz maffiával is kapcsolatba kerülhetett a Lánchíd-botrány kulcsfigurája

A volt ügyvéd, Víg Mór egyik cégét kapcsolatba hozták az olasz maffia ’Ndragheta szervezetével.

...svg content...Fotó: Unsplash
Bűnügy

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Lánchíd-botrány számlagyárosaként elhíresült Víg Mór állítólag egy olyan cégnek volt a vezérigazgatója és egyedüli részvényese, amelyet az egyik legnagyobb olasz maffiacsoport, az ’Ndrangheta szervezetével hoztak kapcsolatba. Mint kiderült, az olasz bűnszervezet elleni nyomozás hazai szálában is felbukkant a volt ügyvéd neve és egy másik ügyvédnőé is, akit elfogtak az üggyel kapcsolatban, de azóta már szabadlábon védekezhet.

Mint azt már megírtuk, utóbbi korábban azt állította, hogy ő valójában áldozata, sértettje az ügynek és a bűncselekményeket nem ő, hanem egy másik, a hatóságok előtt jól ismert személy követte el. Mint ismert, a calabriai ’Ndrangheta a világ második legnagyobb maffiájaként van számon tartva, amelynek több tagja ellen 2017 óta nyomoznak az olasz hatóságok. A bűnszervezet pénzmosási ügyeivel kapcsolatban négy, budapesti székhelyű cég üzletrészeit és bankszámláit vették zárolás alá. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Ezek közé tartozott a Veritas Menedzsment Kft – legalábbis a Privát Kopó bűnügyi portál tavalyi cikke szerint. Ők arról számoltak be, hogy titokban rögzített hangfelvételeken bukkant elő többször is a cég neve, amelyet arra akartak felhasználni, hogy egy ománi befektetői csoportot átverjenek. Az Index a Magyar Nemzetre hivatkozva azt írja, a kft. ügyvezetői – formálisan – a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint – ténylegesen – Gaetano Loschiavo voltak.

A bűnügyi lap szerint a cég hatalmas NAV-tartozást halmozott fel és 2019 augusztusában kényszertörlési eljárást indítottak ellene, miközben fél évvel az előtt a cég vezetését „átpasszolták” GattobInc Zrt.-nek, melynek egyedüli részvényese és vezérigazgatója Víg Mór volt – teszik hozzá a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy március elején letartóztatták Pablo Escobar egykori társát Kolumbiában, egy nemzetközi akció részeként.

A férfit kábítószer-kereskedelemmel vádolják, s a gyanú szerint ő kötötte össze a helyi kereskedőket az olaszországi székhelyű ’Ndrangheta és a Hollandiában tevékenykedő Mocro maffia bűnszervezetekkel. Escobarral a 80-as és a 90-es évek között működött együtt, de nem tudták évtizedekre börtönbe zárni, most azonban hosszú időre rácsok mögé kerülhet. Úgy tudni, Julio Andres Murillo Figueroa volt az, akit letartóztattak, de hivatalosan nem erősítették meg.