Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Orosz orvosok: Putyin fejezze be Alekszej Navalnij kínzását

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Meglepő helyről érkezett egy komoly felszólítás Putyin részére: orosz orvosok szólították fel az orosz elnököt, hogy “hagyja abba” a bebörtönzött Alekszej Navalnij kínzását.

A Guardian jelentése szerint orosz orvosok szólították fel Putyint, hogy “hagyja abba” a bebörtönzött Alekszej Navalnij kínzását, aki megosztotta, hogy a szilvesztert egy büntetőcellában kellett töltenie, amiért fél órával korábban mosta meg az arcát, mint kellett volna.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Navalnij elkeserítő helyzete nyomán az orosz orvostársadalom 170 képviselője írta alá azt a levelet, melyet a Meduza hírportálon tettek közzé, s melyben “Navalnij bántalmazásának befejezését” követelik.

A levélben az orosz orvosok azt írták:

“Nem tudjuk és nincs is jogunk nyugodtan végignézni Alekszej Navalnij politikus egészségének szándékos károsítását, mely a Vlagyimir régióban lévő Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat 6. számú büntetés-végrehajtási intézményében zajlik. Orvosi szempontból nyilvánvaló, hogy nem kap elegendő orvosi segítséget, és a ShIZO-ban (büntetőcellában -a szerk.) való tartása abszolút rontja egészségi állapotát.”

Navalnij hétfőn az ügyvédjén keresztül közzétett tweet-sorozatában osztotta meg, hogy az orosz hatóságok immáron tizedik alkalommal küldték büntetőcellába, amióta megkezdte büntetésének letöltését az egyik legkomolyabban őrzött orosz börtönben, Vlagyimir régióban.

Vadim Kobzev, a bebörtönzött ellenzéki politikus ügyvédje azt is elárulta, hogy Navalnijt jelenleg láz, hidegrázás és köhögés gyötri, ami egyértelműen annak a következménye, hogy egy meg nem nevezett, legkevésbé sem higiénikus és súlyos influenzaszerű tünetekkel küzdő rabbal kell egy zárkában tartózkodnia.