Orbán Viktor: Európa szenved, nemet mondunk a további szankciókra

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Kiril Petkov bolgár kormányfő az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletén, amelyet az EU kétnapos csúcstalálkozójának keretében tartanak Brüsszelben az esemény első napján, 2022. június 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
not image

Takács Petra

2022. június 23. - 17:07

Orbán Viktor szerint nem megoldás az, hogy újabb és újabb szankciókat vet ki az Európai Unió az ukrajnai háború miatt, amivel sokak szerint saját magát lövi lábon.

Az európai nép egyre inkább szenved az ukrajnai háború és a szankciók okozta helyzet miatt. Ennek ellenére újabb szankciók kerülnek fel a listára, de a magyar kormány ezekre nemet mond, mert az egyetlen igazi megoldás a béke.

Újabb már a gázembargó is téma, ami egész Európát súlyosan érintené, mely gyakorlatilag felérne egy tüdőlövéssel a gazdaság számára. Ez pedig felbecsülhetetlen károkat okozhat, és sokak életét nehezíthetné meg.

Orbán Viktor Brüsszelből jelentkezett, nem sokkal azután, hogy az uniós vezetőkkel tanácskozott. Délelőtt a nyugat-balkáni vezetőkkel tárgyaltak, míg délután Ukrajna, valamint a háborús helyzet áttekintése a fő téma.

Volt miről tárgyalniuk, rengeteg minden történt az elmúlt hetekben, de az jól látható, hogy a szankciós politika közel sem úgy működik, mint azt tervezték, Oroszország erős maradt, folytatja a háborúját, és csak akkor lehet szó békés megállapodásról, ha Kijev minden kérésüket teljesíti.

Pénteken az európai gazdasági helyzet kerül napirendi pontra, amiről Orbán azt mondta, egyáltalán nem rózsás. Ahogyan a miniszterelnök fogalmazott, Európa szenved, többek között a háborús inflációtól, valamint a háborús gazdasági válságtól.

Ennek kapcsán hozzátette, ráadásul újabb és újabb szankciós ötletek bukkannak fel, és szankciós javaslatokat terjesztenek elénk. „Márpedig a háború mellett a szankció az oka a gazdasági bajoknak.”

Orbán ismét hangsúlyozta, nem újabb szankciókra, hanem békére van szükségünk, mert a háborús infláció egyetlen ellenszere a béke. „Igent mondunk Ukrajna európai uniós tagságára, igent mondunk a békére és nemet mondunk a további szankciókra.”