Olasz sajtó: Putyin megnyerte a gázháborút Európával szemben

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
not image

Takács Petra

2022. május 13. - 16:59

A Libero úgy vélte: az Európai Unió búcsút mondhat a szankcióknak, mivel azokat a tagállamok “megkerülték”, Európa folyamatos bejelentései ellenére “mindenki rubelben fizet. (…) Oroszország nyerte a gázért folytatott háborút”.

A gázért folytatott harcot Vlagyimir Putyin orosz elnök nyerte, mivel az európai felvásárlók mindegyike rubelben fizet, köztük Olaszország is – írta a Libero című jobboldali olasz napilap pénteken Mario Draghi kormányfő kijelentését kommentálva, miszerint a rubeles fizetés nem sérti a szankciókat. 

A Libero úgy vélte: az Európai Unió búcsút mondhat a szankcióknak, mivel azokat a tagállamok “megkerülték”. 

Európa folyamatos bejelentései ellenére “mindenki rubelben fizet. (…) Oroszország nyerte a gázért folytatott háborút” – írta a jobboldali napilap. 

Az olasz sajtó figyelmét nem kerülte el Mario Draghi szerdai nyilatkozata, amelyben – Joe Biden amerikai elnökkel tartott washingtoni találkozója után – az olasz kormányfő kijelentette, hogy az oroszországi gázszállítmányok rubelben történő kifizetése nem sérti a szankciókat. 

Draghi hangsúlyozta, hogy semmilyen “hivatalos” állásfoglalás nem született azzal kapcsolatban, hogy a rubelben történő fizetés sérti a Moszkvával szemben bevezetett szankciókat. A helyzet nem fekete és nem fehér, hanem “szürke övezetnek” számít – jegyezte meg. 

Hozzátette, hogy az orosz gáz legnagyobb importőre, Németország rubelben fizet, és a gázt vásárló országok többsége már megnyitotta a rubelszámlát. 

Az Európai Bizottság később korrigálta Mario Draghi szavait, és jelezte, hogy a rubelfizetés sérti a hatályos szankciókat. 

Az Il Fatto Quotidiano napilap, amely a kormánypárt Öt Csillag Mozgalomhoz (M5S) áll közel, úgy vélte, Mario Dragi elismerte, hogy Európa “úgy fizet, ahogyan Putyin akarta”. Az újság szerint a közgazdász Draghi kijelentése egyértelműen rámutatott Európa gyengeségére. 

Az Il Foglio szerint Mario Draghi üzenetével tisztázni akarta a helyzetet: az orosz gázt felvásárló olasz energiaszolgáltató ENI vállalatnak, amelyben a római kincstár is résztulajdonos, május közepén kell a következő részletet átutalnia, és egyelőre nem jelentette be hivatalosan, hogy ezt milyen valutában fogja megtenni. Az ENI is kihasználja a “szürke zónát”, és rubelszámlára fizet – vélte az Il Foglio. 

A Corriere della Sera emlékeztetett, hogy május 9-től az Ausztrián keresztül Olaszországba érkező gázvezeték nyomása csökkent. Ezen a vonalon jut be az Olaszország által vásárolt orosz gáz egyharmada. 

A La Repubblica hozzátette, hogy a gázcsapok elzárása “adagolás” bevezetését jelentheti egész Európában.

(MTI)