Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Nyíregyháza több intézményét is kénytelen bezárni az elszálló energiaárak miatt

Fotó: MTI/Balázs Attila
not image

Borbély Fanni

2022. október 31. - 18:35

Az elszálló energiaárak miatt Nyíregyháza is nehéz döntésre kényszerült: egy kollégiumból már kiköltöztették a diákokat, de határozatlan ideig nem üzemel az uszoda, a jégpálya, a könyvtár és a színház sem.

Az ATV Híradó legfrissebb riportjából derült ki, hogy Nyíregyháza hogyan lesz képes megbirkózni az elszálló árakkal: egy kollégiumból már kiköltöztették a diákokat, határozatlan ideig nem üzemel az uszoda, a jégpálya, a könyvtár és a színház sem; a Nyíregyházi Állatpark pedig még nehezebb helyzetbe került, hiszen az állatokról gondoskodni kell.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Az állatkertek esetében szóba sem jöhet a bezárás, hiszen az állatokról minden körülmények között gondoskodni kell: egyes fajok ugyanis nem maradhatnak fűtés nélkül, esetükben pedig egyenesen katasztrófához vezetne, ha 18 fokra csökkentenék a maximális hőmérsékletet.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója úgy fogalmazott, az állatkert ilyen szempontból olyan, mint egy kórház. Jelenleg mintegy 5000 lakójuk van, akiknek megfelelő életteret kell biztosítani, mindenáron. Ennek okán nyilvánvalóan rendkívül nehéz spórolni, de muszáj.

Az állatkert eddig mintegy 100 millió forintot fizetett a fűtésért, ám ez az összeg mára négyszeresére emelkedett, míg a korábbi 200 milliós áramszámla az egymilliárd forinthoz (!) közelít a közbeszerzési eljárás lezárta után. Jobb híján a takarékoskodás jegyében több állatházat is irodát is összevonnak.

Nyíregyháza városa is küzd

A brutális energiaárak okán a város is komoly küzdelmekkel néz szembe: a városvezetés kénytelen több intézményt is bezárni a téli időszakra.Babosi György, a Szövetségben Nyíregyházáért önkormányzati képviselője megosztotta, bezár a színház, a városi könyvtár, a művelődési ház és annak az alfiókjai, továbbá az összes uszoda bezárja kapuit.

A helyiek érthető módon nem értenek egyet a bezárásokkal, ám ez legkevésbé sem az önkormányzaton múlik: a helyiek azt szeretnék, ha az állam a központi költségvetésből gondoskodna arról, hogy lehessen fűteni.

A gáz ára a holland tőzsdén már 100 euró alatt van, ami köbméterben számolva közel 400-420 forintos árat jelent. Augusztushoz képest ez a visszaesés mintegy 45 százalékos, az energiahivatal pedig még augusztusban határozta meg 747 forintban a gáz piaci árát. Majd október elsejétől a kormány tovább emelte a gáz piaci árát, és végül 767 forintban állt meg köbméterenként.