Nőstény medve támadt rá egy terepszemlét tartó erdészre Szlovákiában

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 12. - 19:08

A szóvivő elmondása alapján hosszú ideje szükségét érzik a barnamedve-populáció szabályozásának, emellett ez már a második eset, hogy medve támadt rá egy erdészre.

Marína Debnárová, az Állami Erdők (Lesy SR) szóvivője jelentette, hétfőn délelőtt történt az incidens, amelynek során egy nőstény medve támadt rá egy 33 éves erdészre a zólyom járásbeli Nagyócsa (Očová) község környékén.

Hozzátette, a medve három, tavaly született bocsával mozgott, amikor hátulról megtámadta az erdészt, ennek következtében a férfi zúzódásokat szenvedett, elszakadt a combizma, illetve karmolások keletkeztek a vállán.

Az erdész épp terepszemlét tartott erdősítés céljából, emellett megpróbálta elkerülni a közvetlen kontaktust a medvével, azonban az állat a földre lökte és morgott rá, ám szerencsés módon nem folytatta tovább a támadást.

Az Állami Erdők arra figyelmeztette a látogatókat, kerékpározókat, turistákat és gombászokat, akik a Polyána (Poľana) hegység és más hegyvidékek közelében mozognak, hogy a természetben semmiképp se tartózkodjanak egyedül.

A szóvivő szerint hosszú ideje szükségét érzik a barnamedve-populáció regulálásának, amely mostanra tarthatatlanná vált, így egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az emberek találkozhatnak a vadakkal – derül ki a Paraméter beszámolójából.

Idén ez már a második eset volt, hogy medve támadt rá egy erdészre, ugyanis az első eset március elején történt, amelynek következtében a férfi több, köztük súlyos sérülést is szerzett. Kórházba szállították és ellátták a sebeit, azonban az Állami Erdők alkalmazottja azóta sem tudott munkába állni.