Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Ennyivel keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál

Fotó: Unsplash/Anete Lūsiņa
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Továbbra is érezhető a különbség a nők és a férfiak keresete között, de nem ez az egyetlen különbség.

A 15-64 év közötti nők foglalkoztatási rátája tavaly 70 százalékra emelkedett – közölte a Trenkwalder szerdán az MTI-vel. A munkaerőpiaci szolgáltató társaság a nemzetközi nőnap alkalmából kiadott elemzése szerint az elmúlt tíz évben – részben a foglalkoztatáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően – nagyot nőtt az alkalmazásban álló, aktív korú nők száma: a 15-64 év közötti korosztályban 2022-ben 2 millió 156 ezren dolgoztak, 261 ezerrel többen, mint 2021-ben. Ezzel a 2012-ben mért 55,7 százalékról 2022-re 69,9 százalékra emelkedett az aktív korú nők foglalkoztatási rátája, amely tavaly az év második felében már a 70 százalékot is meghaladta.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Jelezték ugyanakkor, hogy a férfiaknál ez az arány tavaly 78,8 százalék volt. Arra is kitértek, hogy 2022-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők havi bruttó átlagkeresete 467 900 forint volt, 17,3 százalékkal maradt el a férfiak 565 700 forintos átlagától.

A közlemény idézte Nógrádi Józsefet, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatóját, aki elmondta: kismértékben tovább nyílt a nemek közötti bérolló, amely a korábbi években 16 százalék körül alakult. Az elmaradás részben azzal magyarázható, hogy a nők felülreprezentáltak bizonyos alacsonyabban fizetett munkakörökben, mint a gondozás, értékesítés, oktatás.

A nők elhelyezkedése

Emellett a nők körében gyakoribb, hogy gondozói, családi kötelezettségeik miatt legalább időlegesen felhagynak karrierjük építésével. Emellett egyes területeken továbbra is fennállhat a negatív diszkrimináció, amikor kimutathatóan alacsonyabb bért fizetnek a nőknek, mint az azonos fizetési kategóriában dolgozó férfi kollégáiknak – ismertette Nógrádi József.

Az elemzés szerint  álláskereséskor a gyors elhelyezkedés esélyét tekintve nincs jelentős eltérés a két nem között: férfiak és nők egyaránt átlagosan 25-26 nap alatt tudnak elhelyezkedni valamilyen munkakörben. Az elhelyezkedés esélyét növeli, hogy a női jelöltek a korábbinál több pozíciót pályáznak meg: míg 2021-ben az egy női jelöltre jutó pályázatok száma 1,8 volt, ez az érték 2022-ben 3,7-re nőtt.

A járványhelyzet jelentősen átalakította a munkaerőpiacot, egyes munkakörökben jóval általánosabbá váltak az atipikus foglalkoztatási formák, köztük a home office. Ezek elterjedése is hozzájárult ahhoz, hogy nők újabb csoportjai jelenhettek meg a piacon: a kismamák és az otthoni ápolást végzők közül sokan lettek a home office nyertesei. Nekik is köszönhető, hogy 2020 óta ismét csökkenni kezdett a férfiak és nők foglalkoztatási rátája közötti különbség – szögezte le Nógrádi József.

(MTI)