Nincs meglepetés: a túlsúly és a mozgáshiány jelenti ránk a legnagyobb veszélyt

Szabó Kata

2020. január 31. - 15:11

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által elvégzett felmérés eredménye szerint az egészségtelen táplálkozás és az alkoholfogyasztás is komoly problémának bizonyult a magyarok körében.

Az Egyesület arra volt kíváncsi, hogy hogyan változik majd a magyarok egészségi állapota a jövőben, és a legnagyobb gyógyszergyártók milyen módszerekkel kívánják a javulást elősegíteni. Mint kiderült, a gyógyszergyártók vezetői enyhe mértékben ugyan, de optimistán látják a jövőképet, és úgy gondolják, van esély arra, hogy pozitív irányba elmozduljunk a férfiak esetében átlagosan 60.2, a nők esetében pedig 59.5 év egészségben eltöltött idő tekintetében.

Nem meglepő módon a kutatás rámutatott, hogy a magyar emberek esetében a túlsúly és a mozgáshiányos életmód jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, de felkerült még a nem túl előkelő listára az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás is.

A következő években azt várják, hogy javul majd a saját egészségünkkel kapcsolatos információk megértésének képessége, ám negatívum, hogy innovatív terápiákhoz való hozzáférés inkább stagnál majd, semmint rövidülne.

A tanulmány arra is rámutat, hogy fontos lenne növelni az egészségügyi kiadásokon, aminek mértékét legalább a V4-es országok átlagára kellene hozni. Jelentős előrelépés ugyanakkor, hogy javulhat az egészségügyi innovációkhoz való hozzáférés, aminek elérésében fontos lépcsőfok volt, hogy januárban 26 új gyógyszerkészítményt vontak tb-támogatás hatálya alá.