Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Nehéz fűtési szezonra készülnek a spanyolok, még több támogatást várnak

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A megkérdezettek elmondása alapján örülnek az eddigi könnyítéseknek, például a gázár-plafonnak, ettől azonban jóval többre lenne szükség.

Egy felmérés szerint a spanyolok egyharmada nem engedheti meg magának idén az otthona fűtését, a háztartások közel fele pedig úgy gondolja, hogy a kormánynak mielőbb további adócsökkentéssel és segélyekkel kellene kompenzálnia az energiaválságot.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Dél-Spanyolországban megszokott, hogy a lakásokban nincs fűtés, ugyanis azok melegen tartását mindenkinek egyénileg kell megoldania elektromos radiátorral, légkondicionálóval vagy gázkályhával, mert bár hosszabb ideig van meleg, a téli hónapokban gyakran megy 10 fok alá az éjszakai hőmérséklet.

Már az orosz-ukrán háború és az energiaválság előtt is sok család küzdött az áramszámla kifizetésével, ami télen a 3-4-szeresére emelkedett, vagyis egy nyári 15-20 ezer forint közötti villanyszámla télen 40-60 ezer forint közötti összegre ugrott.

Az elszálló energiaárak miatt viszont az utóbbi lett az általános, vagyis télen annak a többszörösét kell megfizetni, így most vannak olyan háztartások, amelyek több százezer forintnak megfelelő villanyszámlára számítanak az országban – számolt be a Hír TV.

A közvélemény-kutatásban megkérdezett spanyolok azt is elmondták, hogy bár örülnek az eddigi könnyítéseknek, például a gázár-plafonnak, de jóval több adócsökkentésre, energiatakarékossági kampányokra, illetve a gáz, az olaj és a szén árának korlátozására lenne szükség mielőbb.