Mészáros Lőrinc: Politikai széljárástól függetlenül is bizonyítottunk már

Salgótarján, 2018. március 27. Fekete Zsolt (MSZP-DK-Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester (b) Mészáros Lõrinc, a Wamsler SE anyavállalata, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa a tûzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokának alapkõletételén 2018. március 27-én. A kormány a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 1,8 milliárd forinttal segíti a Wamsler SE beruházását. MTI Fotó: Komka Péter
not image

Nagy Noel

2021.június.11 - 14:10

Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozó az Indexnek adott interjújában tért ki több témára, köztük reagált arra a kritikára, hogy politikai hátszéllel jutottak munkákhoz és kedvező közbeszerzésekhez.

A közéletben vitatottnak tekinthető üzletember szerint ez a vád, hogy politikai hátszéllel jutnak munkához az „ellenzéki politikusoktól és médiától” jön és szerinte „balliberális tévhit”, hogy a munkákat odaadják a vállalkozóknak.

Mészáros elmondása szerint a munkáik nagy részéhez nyílt eljárásokkal jutnak, vagyis olyan közbeszerzésekkel, ahol papíron a legkedvezőbb ajánlat győz. Hozzátette: a pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amin bárki részt vehet.

A vállalkozó szerint a nyilvánosan is elérhető számok is bizonyítják, hogy a közbeszerzési eljárások kevesebb mint 10 százalékát nyerték el vagy kizárólagosan, vagy másokkal, így úgy véli, aki azt állítja, hogy a Mészáros-csoport mindent visz, az nem mond igazat.

Mészáros kitért arra is, hogy 2002 és 2010 között számukra „ellenséges közegben” dolgoztak, mely abban nyilvánult meg, hogy sorra kapták a NAV-ellenőrzéseket, valamint gyakran rendeltek el a vállalkozó ellen vagyonosodási vizsgálatokat.

„Egyébként éppen az időszakban, 2008-ban igen jelentős üzleti eredményt értünk el. Tehát a politikai széljárástól függetlenül is le tudunk komoly teljesítményt tenni az asztalra. És itt jegyzem meg, hogy ebben is különbözik a jelenlegi politikai környezet a 2010 előttitől: a nem jobboldali táborhoz köthető, ám tisztességes és tehetséges üzletemberek is megtalálják számításaikat és sikeresek tudnak lenni”

véli az üzletember.

Mészáros meglátása szerint az a fajta látványos szembenállás, amely a teljes hazai közéletet jellemzi, nem jellemző az üzleti életre. Mint fogalmazott, itt a szerepelők felül tudnak emelkedni a politikai nézetkülönbségeken.

„A gazdaság legtöbb szereplőjével szívesen leülünk egymással egy közös ebédre, vagy veszünk részt közös vadászaton, némelyikükkel kifejezetten jó üzleti és személyes kapcsolatot is ápolok” – fogalmazott Mészáros, valamint hozzátette, hogy általánosságban is elmondható, hogy politikai szimpátiától függetlenül kölcsönösen tisztelik egymást.