Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Ez a legmegfelelőbb hőmérséklet az alváshoz az orvosok szerint

Ha éjjel nem tudunk aludni, annak a túl sok koffeintől kezdve a fejünkben száguldó gondolatokig számos oka lehet. Ám az egyik legfőbb bűnös kétségtelenül a nem megfelelő szobahőmérséklet.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az talán senkinek sem újdonság, hogy a jó alvás az egészség egyik legfontosabb alapköve. Ha viszont rosszul alszunk, s emiatt kialvatlanok vagyunk, az krónikus betegségek kialakulásához vezethet (pl. szívbetegség, cukorbetegség, depresszió), továbbá a koncentrációnkat és a teljesítőképességünket is befolyásolhatja. Ezáltal igazán fontos, hogy az éjszaka pihentető alvással teljen forgolódás és az óra nézegetése helyett.

Az orvosok szerint ehhez arra van szükség, hogy a hálószobában biztosítva legyen az alvás szempontjából legmegfelelőbb szobahőmérséklet. „Amikor lefekszel, a tested lehűl, és amikor felébredsz, felmelegszik” – mondta Dr. Dasgupta, a dél-kaliforniai Orvostudományi Egyetem adjunktusa. Ezért javasolják az orvosok és a szakemberek, hogy ha tehetjük, a hálószobánkban legyen egy kicsit hűvösebb, mint a lakás többi részében – írja a glamour.hu a self.com-ra hivatkozva. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Elsőre talán azt hihetnénk, hogy sokkal jobban lehet aludni egy jó meleg szobában a vastag takaró alatt, ám a kutatások épp ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Dr. Dasgupta szerint a 15 és 20 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb az alváshoz, ugyanakkor kiemelte, ez csak „a kirakós egy része”: a szoba sötétsége, a csend, a megfelelő lefekvési idő, továbbá az alkohol- és koffeinfogyasztás mértéke is befolyásolja a nyugodt alvást.

Ám előfordulhat, hogy a szobahőmérséklet csökkentése vagy növelése valamiért nem lehetséges (pl. ha nyáron kánikula van, vagy télen nem tudjuk a megfelelő hőmérsékletre felfűteni a helyiséget), ilyen esetekben pedig a következő praktikákat érdemes bevetni. Ha túl hideg van a szobában, viseljünk zoknit az ágyban, tegyünk melegvizes palackokat a lábainkhoz, illetve használjunk pótágyneműt (pl. kuckózzunk be két takaró alá).

Ha viszont túl meleg van a szobában, bekapcsolhatjuk a klímát vagy a ventilátort, illetve a pizsama sem kötelező, aludhatunk ruha nélkül is egy nagyon vékony takaró alatt. De az sem árthat, ha olyan ágyneműt és lepedőt választunk, amelyek légáteresztő és hűsítő anyagokból készülnek – a pamutból készült ágynemű például tökéletes lehet erre a célra.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.