Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

A Médiatanács szerint drogozásra buzdítja a fiatalokat a Netflix egyik sorozata

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 22. - 16:46

A hatóság nem járhat el a streaming-platform ellen, ugyanis nem magyar cégről van szó, így a holland hatóságokat értesítették az esetről.

A Médiatanács közleménye alapján nézői bejelentésre vizsgálták meg a Netflixen elérhető Hogyan irányítsd az elmédet című sorozatot, amelynek során megállapították, hogy a streaming-platform nem megfelelő korhatári besorolást használt.

Soron kívül Hosszabb iskolai téli szünet és kormányzati-igazgatási szünet is lesz 

Mindemellett a hatóság úgy véli, hogy a négyrészes sorozatban olyan módon mutatják be a pszichedelikus szerek hatásait, hogy az „a 18 év alatti korosztályt a műsorban szereplő narkotikumok kipróbálására ösztönözheti”.

Elmondásuk szerint a készítők „részletesen foglalkoznak a kábítószerek állítólagos pozitív hatásaival, ugyanakkor a veszélyeket csak felületesen és hiányosan említik”, tehát olyan, mintha drogozásra buzdítanák általa a fiatalokat – írta a hvg.hu.

Továbbá a Netflix „16 éven felülieknek” besorolással tette közzé a sorozatot, azonban a Médiatanács döntése értelmében a „18 év felettieknek” szóló korhatár-kategóriába kellett volna tenni, valamint olyan hatékony műszaki megoldással ellátni, amely biztosítja, hogy kiskorúak ne nézhessék meg a műsort.

Mivel a Netflix egy Hollandiában bejegyzett társaság, ezáltal a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, tehát a magyar hatóság nem járhat el vele szemben. Így a Médiatanács a holland társhatóságot értesítette az esetről, valamint annak kivizsgálását kérték, ehhez pedig a rendelkezésükre bocsátották a saját vizsgálatuk eredményeit.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.