Márki-Zay: hazudik, akit azt hiszi, hogy Orbánt négy év múlva le lehet váltani

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 13. - 19:44

Márki-Zay Péter a választások óta többször hangoztatta, hogy nem az ő hibája volt az ellenzéki vereség, és azt is elmondta, hogy szerinte Orbán Viktort nem lehet leváltani. 

Márki-Zay Péter pár nappal ezelőtt arról beszélt, hogy szerinte mi az, amin változtatnia kell az ellenzéknek, ha nem akarja, hogy négy év múlva a Fidesz négyötödös győzelmet arasson a választásokon. 

Hódmezővásárhely polgármestere úgy érzi, hogy a legégetőbb probléma a Fidesszel szembeni erőforrás-különbségek mihamarabbi felszámolása és a parlamenten kívüli munkáján is „sürgősen változtatnia kell” az ellenzéknek. 

MZP szerint Magyarország „egyre jobban sodródik a diktatúra felé, azon a tengelyen, amelyen Törökország, Oroszország, Belarusz és Észak-Korea áll“, ezt azzal támasztotta alá, hogy a kormány egyre inkább elszigetelődik és egyre kevésbé lesz leváltható.

A politikus azonban hozzátette, hogy a történelem már megmutatta: semmilyen rendszer nem tart örökké. 

Ismét ezt a témát hozta elő, ezúttal a Facebook oldalára írt egy bejegyzést, amelyben így fogalmaz: „az, aki ma azt mondja, hogy Orbán Viktort négy év múlva le lehet váltani egy jobb programmal, egy más jelölttel, az valószínűleg téved, szerintem hazudik“.

„A Fidesz felépítette a halálcsillagot: egy belülről legyőzhetetlen, kívülről pedig egyre inkább elszigetelődő rendszert. Ez azonban nem azt jelenti, hogy örökké hatalmon fog maradni Orbán Viktor“ – folytatta. 

„Ezt a rendszert nem mi belülről tudjuk leváltani, hanem valószínűleg össze fog omlani. Persze mi mindent meg fogunk tenni a meggyengítésére“ – tette hozzá. 

Korábban már többször hangoztatta az ellenzék, köztük Hódmezővásárhely polgármestere, hogy minden eshetőségre készen kell állniuk, arra is, ha esetleg bukni fog az Orbán-kormány. 

„Elő kell készítenünk egy új alkotmányt. Az ellenzéknek készen kell állnia arra, hogy a Fidesz bukása után milyen választási rendszerrel és milyen alkotmánnyal lehet egy demokratikus jogállamot működtetni Magyarországon“írta

Ő egy minimalista alkotmányt képzelt el a kampány során, amelyet a fékek és ellensúlyok rendszere fog nagyban meghatározni, annak érdekében, hogy többé ne lehessen leépíteni a jogállamiságot Magyarországon.