Márki-Zay alkotmányozna: az ellenzéknek készen kell állnia a Fidesz bukására

Fotó: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke (j) beszéde elmondása elõtt az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Mûjégpálya épületében az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 5. - 13:42

A korábbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy gondolja, hogy már most el kell készíteniük egy alkotmányt a Fidesz bukásának esetére. 

„Elő kell készítenünk egy új alkotmányt. Az ellenzéknek készen kell állnia arra, hogy a Fidesz bukása után milyen választási rendszerrel és milyen alkotmánnyal lehet egy demokratikus jogállamot működtetni Magyarországon“

– írta Márki-Zay Péter a közösségi oldalán

Korábban adott egy interjút a Klubrádiónak, amelyből kiderül, hogy úgy véli, nagyon jó az ellenzék programja, azonban nem készült el az „ellenzéki MTI”, nincs rádiójuk, televíziójuk, és az új alkotmányt se alkották meg. 

Úgy véli, utóbbi nemcsak szellemi feladat, hanem megmutatná, hogy milyen demokratikus jogállamot képzelnek el Orbán Viktor bukása után. A televízió „talán nem megugorhatatlan, amíg még vannak ellenzéki önkormányzatok. 

Korábban, még miniszterelnök-jelöltként arról beszélt, hogy nem fognak egyszerű többséggel megváltoztatni kétharmados törvényeket, de összeszedik és csokorba gyűjtik, hogy milyen alkotmányellenes döntések születtek a fideszes ciklusok alatt, amelyeket mindenképpen meg kell változtatni. 

Ő egy minimalista alkotmányt képzelt el akkor, amelyet a fékek és ellensúlyok rendszere fog nagyban meghatározni, annak érdekében, hogy többé ne lehessen leépíteni a jogállamiságot Magyarországon. 

Fleck Zoltán tavaly novemberben a 444.hu-nak kijelentette, hogy „nagy valószínűséggel egy 22-es ellenzéki győzelem után ideiglenesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után“. 

Meg kell mondanunk, hogy az alaptörvényben és a többi kétharmados törvényben melyek azok a szabályok, továbbá melyek azok az intézmények, amelyeket azért hozott létre a Fidesz, hogy a hatalmat akkor se veszítse el, ha a választásokat elveszíti. Ezeknek a kiiktatására olyan megoldásokat kell keresnünk, hogy közben a jogállami és az alkotmányos elvek ne sérüljenek” – ismertette a terveket Márki-Zay tanácsadója. 

Ez lesz az alkotmányos átmenet intézményes forgatókönyve: mit csináljon az első nap a parlament, mihez kezdjen a parlamenti többség a legfőbb ügyésszel, a Költségvetési Tanáccsal, az Alkotmánybírósággal. Az összes olyan elemmel, amelyik lehetetlenné teszi a kormányzati működést. Erről szólnak majd az új parlament által elfogadandó »áprilisi törvények. És ezután kell majd meghatározni, hogy milyen út vezessen egy új alkotmányhoz, és az nagyjából milyen legyen” – emelte ki.