Már tesztelik a négynapos munkahetet Spanyolországban

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Spanyolország lehet a világ első állama, ahol érvénybe léphet az új munkatörvény, melynek keretében öt napról négy napra csökkentenék a kötelező munkanapokat.

A spanyol baloldali Más País párt februárban bejelentette, hamarosan megvizsgálják annak a lehetőségét, miként festene egy négynapos, vagyis 32 órás munkahét a gyakorlatban.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A The Guardian riportjából kiderült, hogy az ötletet Új-Zélandban és Németországban is felvetették, a kezdeményezés célja pedig az lenne, hogy redukálják a dolgozók mentális terhelését, valamint megnöveljék a produktivitást, ezáltal a klímaváltozással kapcsolatos problémákat is enyhíteni lehetne.

A Más País előzetes tervei szerint a három éven át tartó, 50 millió eurót kóstáló projekt segítségével anélkül csökkenthetőek a munkaórák, hogy komoly károk keletkeznének a jelenlegi, ötnapos munkarendben.

Héctor Tejero, a Más País parlamenti képviselője elmondta, eddig több mint 200 cég jelezte, részt kívánnak venni a kísérletben, ami azt jelenti, hogy nagyjából 3-6 ezer munkáson tesztelhetik a négynapos munkahetet.

Tejero hozzátette, leghamarabb ősszel kezdődhet meg a folyamat, ami Franciaország 1998-as, 35 órás munkahéthez köthető tesztje után az egyik legambiciózusabb munkaügyi kísérlet lesz Európában.

A párt megerősítette a korábbi híreszteléseket, miszerint szakemberek fogják irányítani a procedúrákat, így a felmerülő gondokat a lehető leggyorsabban orvosolni tudják majd.