Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,64 Ft
Euró
383,59 Ft
Font
450,36 Ft
Bitcoin
68,360 $

Biztonsági okokból elhalasztották a Boeing első emberes űrrepülését

Egy oxigénszelep potenciális problémája miatt döntöttek így.

...svg content...Fotó: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Boeing első, személyzettel végrehajtott űrrepülését mindössze két órával a felbocsátás előtt lefújták, ezen információt pedig a NASA illetékesei is megerősítették. Az eset kapcsán Bill Nelson, a NASA igazgatója azt írta az X-en:

„Ahogy már korábban is mondtam, a NASA első számú prioritása a biztonság. Akkor indulunk, amikor készen állunk”. A beszámoló szerint Butch Wilmore és Suni Williams asztronauták már a Starliner űrhajó fedélzetén tartózkodtak, amikor kiderült, hogy elhalasztják a kilövést. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Úgy tudni, biztonsági okokból, egy oxigénszelep potenciális problémája miatt döntöttek így. A BBC szerint az eszköz a floridai Cape Canaveralból indult volna a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), míg a Boeing közösségi médiás posztja alapján leghamarabb pénteken kerülhet sor az újabb indítási kísérletre.

A cikkben megjegyzik, a küldetés már évek óta késik, mivel az űreszköz fejlesztése nem épp a tervek szerint haladt. A Boeing azt reméli, hogy ők lehetnek a második magáncég, amely legénységet képes szállítani az ISS-re Elon Musk SpaceX-e mellett.

Egyébként a Starliner első, ember nélküli tesztrepülését eredetileg 2015-re tervezték, de végül csak 2019-ben tudtak sort keríteni rá. A második kísérlet pedig 2021-ben lett volna, ám ezt is el kellett napolni, 2022-ben viszont már sikerült teljesíteni a küldetést.