Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,48 Ft
Euró
383,68 Ft
Font
450,38 Ft
Bitcoin
68,847 $

Bemutatták a SpaceX első, űrsétákhoz tervezett high-tech ruháját (videó)

Bemutatta a SpaceX azokat a különleges űrruhákat, amelyeket a „Polaris Dawn” küldetés során végrehajtott űrséta alkalmával fognak viselni az űrhajósok.

...svg content...Fotó: SpaceX
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

A SpaceX hamarosan egy új, emberek részvételével megvalósuló űrutazást indít, a „Polaris Dawn” misszió keretében azonban az űrhajósok nemcsak az űrbe utaznak, hanem a tervek szerint űrsétát is végrehajtanak.

A misszióhoz a SpaceX új típusú űrruhákat fejlesztett ki, amelyek az „EVA” nevet kapták. A szóban forgó űrruhák kismértékben eltérnek azoktól, amelyeket a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) használnak, az új ruhák ugyanis olyan fejlett funkciókkal vannak felszerelve, amelyek előnyöket biztosítanak az űrhajósok számára az űrséta során. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Minden téren high-tech

A ruházat legjelentősebb újítása a sisak, amely beépített kijelzővel és kamerával rendelkezik, hogy az űrhajósok folyamatosan nyomon követhessék a számukra fontos információkat.

A sisakon kívül maga a ruha is olyan rendszerekkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik az űrhajósok számára, hogy kényelmesen mozoghassanak az űrben, a SpaceX ugyanis úgy döntött, hogy az életfenntartó rendszereket, mint például az energiaellátást, az oxigénellátást és a hűtést, közvetlenül az űrruha belsejébe építi be, eltérően az ISS-en használt hátizsákos megoldástól.

A Polaris Dawn küldetés során végrehajtott űrséta alatt a SpaceX tesztelni fogja az EVA űrruha új funkcióit. A tervek szerint az űrséta több órán át tart majd, ami alatt az űrhajósok a Föld felett 700 kilométeres magasságban fognak lebegni.

A vállalat közlése szerint az új űrruha tervezése során különös figyelmet fordítottak a skálázhatóságra és a funkcionalitásra is, hogy a küldetés során az űrhajósok a lehető legnagyobb biztonságban és kényelemben végezhessék tevékenységüket.