Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Sztrájkkal tiltakoznak a RAI olasz közszolgálati televízió dolgozói

Munkabeszüntetésbe kezdtek hétfőn a RAI olasz közszolgálati televízió munkatársai, tiltakozva a költségvetés-csökkentés, a munkavállalói jogok helyzete és a politikai befolyás ellen.

...svg content...Fotó: Unsplash/Claudio Schwarz
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A munkabeszüntetés fő okai a televízió költségvetésének csökkentése, a munkavállalói jogok javításának igénye, valamint a politikai szereplők állítólagos túlzott befolyása volt a csatorna működésére.

A hétfői nap folyamán a RAI News 24 hírcsatornáján felvételről sugározták az adást, melyet a képernyőn felirat is jelzett a nézőknek. A sztrájkoló újságírók egy nyilatkozatot is kiadtak, melyben hangsúlyozták: „Továbbra is küzdeni fogunk azért, hogy az állampolgárok kiegyensúlyozott, megbízható és több forrásból származó információkhoz jussanak.” Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A bejelentés utalt arra az esetre is, amikor visszavonták Antonio Scurati író meghívását a csatorna egyik áprilisi műsorából. Scurati a műsorban egy olyan szöveget kívánt felolvasni, amelyben kritizálta volna a kormánypárt egyes megnyilvánulásait. Végül a szöveget a televízió egyik alkalmazottja olvasta fel.

Az UnigRai szakszervezet közleménye szerint a munkabeszüntetés célja a munkavállalói jogok javítása is, mivel állításuk szerint a vállalatnál szakemberhiány tapasztalható, valamint bizonytalanok a munkakörülmények a túlzott mértékű szabadúszókra való támaszkodás miatt.