Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

Idénymunkások nélkül nehezen boldogulnak az ausztrál gazdák

Fotó: Flickr/suavehouse113
not image

Borbély Fanni

2021. március 15. - 02:23

A világjárvány rámutatott az ország mezőgazdasági iparának ingatag munkaügyi alapjaira, és átalakításra ösztönzi a bevándorlási politikát.

Az országba évente érkező idénymunkások hatalmas segítséget jelentenek az ausztrál gazdák számára, ugyanis segítenek betakarítani a termést, ám mivel a határok le vannak zárva, a gazdák nem bírják egyedül a termés kezelését. A gazdák elmondása szerint 40 év óta nem volt ilyen munkaerőhiány a mezőgazdaságban, ami azért is veszélyes, mert a gazdák termésük jó részét kénytelenek kidobni, hiszen egyedül nem tudják betakarítani azt.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A világjárvány világszerte megzavarta a munkaerő és a migráció ritmusát, Nyugat-Európában például tavaly év elején szigorították a határátlépést, megakadályozva a kelet-európai idénymunkások utazását. Az elszigetelt Ausztráliában azonban különösen éles csapást mért a járvány, feltárva mezőgazdasági ágazatának instabil alapjait, az évi 54 milliárd dolláros egyre csak növekvő góliátot, amelyet évek óta a fiatal, idénymunkások munkája biztosít.

Az ország legfőbb mezőgazdasági szövetsége szerint a koronavírus miatti lezárások nyomán 26 ezer mezőgazdasági dolgozó munkájától estek el, ennek eredményeként dollárok tízmilliói vesztek kárba az országban. Victoria államban a spenót és a rukkola sorait visszaszántották a földbe, az őszibarackot aprítóba küldték, a citrusokat termesztő gazdák pedig buldózerrel tették a földdel egyenlővé területeiket, csak az áfonyát hagyták meg.

Ez a hatalmas pusztítás arra ösztönözte Ausztráliát, hogy gondolja át, hogyan biztosítja a jövőben a mezőgazdasági munkaerőt, sokan pedig olyan bevándorlási átalakításokat szorgalmaznak, amelyek a mezőgazdasági munkavállalók számára is utat nyitnának az állandó lakóhelyhez. A jelenlegi rendszert soha nem szánták állandó megoldásként a gazdák évtizedek óta tartó munkaügyi küzdelmeire, azonban mivel az ipar bővült, és kevesebb ausztrál volt hajlandó betakarítani a növényeket, az idénymunkások alkalmazása hatékony mentőövet kínált.

Az ausztrál kormány 2005 óta farmokra tereli a fiatal utazókat, ezáltal, meghosszabbítja számukra a vízumokat egy évről két évre azok számára, akik három hónapos mezőgazdasági munkát végeztek. A hátizsákos turisták hosszabb távra is elhelyezkedhetnek ha más iparágakban dolgoznak, például az építőiparban vagy a bányászatban, de 90 százalékuk ezt a mezőgazdasági munkával éri el.

Normális évben több mint 200 ezer hátizsákos utazó érkezne Ausztráliába, ami az iparági csoportok szerint az ország betakarítási munkájának 80 százalékát teszi ki, a kormány adatai szerint most azonban csak 45 ezren vannak az országban. A munkaerőhiány pótlása a munkanélküli ausztrálokkal nagyrészt sikertelennek bizonyult, ugyanis csupán 350 pályázó jelentkezett be a szövetségi kormányprogramba, amely 6000 ausztrál dollár támogatást kínál vidéki területeken történő munkavégzéshez.

Januárban, miután a szövetségi kormány és az ipari csoportok hónapok óta sürgették, Victoria beleegyezett, hogy 1500 fő csendes-óceáni szigeten dolgozó munkavállalót fogadjon be. Először két hétig karanténban kell tartózkodniuk Tasmania szigetén, mielőtt Victóriába repülnének, cserébe 330 fő tengerentúlon rekedt tasmaniai visszatérhet Victoria karanténszállodáin keresztül az országba.

Az ipari csoportok évek óta egy speciális mezőgazdasági vízum megszerzését szorgalmazták, de az ötlet többször akadályokba ütközött, s legutóbb, mikor komolyan felvetették a lehetőséget 2018-ban, felháborodást váltott ki a csendes-óceáni szigetországokban, ugyanis azt mondták, hogy ezzel elvennék a pénzt a munkavállalóiktól. Egyes akadémikusok szerint egy ilyen lépés csökkentheti Ausztrália befolyását a régióban, lehetővé téve Kína számára egy nagyobb ugrást.

Az elkötelezett, stabil munkaerő nemcsak a gazdáknak kedvezne. A kutatók és a szakszervezetek szerint csökkentheti az ideiglenes munkaügyi rendszerben elburjánzott visszaéléseket is. Ben Rogers, a Nemzeti Gazdák Szövetségének munkahelyi kapcsolatokért és jogi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója elismerte, hogy az ipar jó hírnevét a munkavállalók alulfizetése és helytelen bánásmódja miatt nem sikerült teljesen megszerezni, azonban hozzátette, a szervezet minőségbiztosítási programok révén mindent megtett, és új munkaerő-felvételi szabályokat ír elő.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.