Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,068 $

Ha ezen a hétvégén lennének a választások, a Fidesz végezne az élen

Akár minden második szavazatot a Fidesz kaphat az EP-választáson.

...svg content...Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP listája vezet egy hónappal az európai parlamenti választás előtt. A második helyen Magyar Péter pártja, a Tisza Párt áll, míg a harmadikat a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója foglalja el, amit a Magyar Kétfarkú Kutya Párt követ, közöttük oszlanak meg a baloldali szavazók.

Eközben a Momentum és a Jobbik önállóan már nem jutna be az Európai Parlamentbe. Mint írják, a pártok első megmérettetése az európai parlamenti választások előtt a listaállításhoz szükséges húszezer érvényes aláírás összegyűjtése volt. A kormánypártok elsőként adták le az összegyűjtött ajánlásokat, ám voltak olyan listát bejelentő pártok, amelyeknek még az induláshoz szükséges aláírások sem gyűltek össze: Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Jakab Péter pártjának a mozgósítás is gondot okozott, így nem indulhat a választáson – tették hozzá. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogyan szerepelnének a pártok különböző választási helyzetekben. Ezáltal fény derült rá, hogy továbbra is a Fidesz–KDNP listája (48 százalék) vezeti a pártversenyt egy hónappal az európai parlamenti választások előtt, miközben egy országgyűlési választáson 44 százalékot érne el, ami a 2014-es hazai választási eredményének felelne meg.

A Fidesz szimpatizánsai aktívabbnak mondták magukat

A különbség oka, hogy a Fidesz szimpatizánsai aktívabbnak mondták magukat a közelgő európai parlamenti választáson, mint a jelenleg tét nélküli és távolibb országgyűlési választások esetében – magyarázták. A kormány jobboldali ellenzéke is megalapozottan reménykedhet a mandátumszerzésben.

A Mi Hazánk Mozgalom nemcsak a magyar parlamentbe jutna be (hat százalék) nagy valószínűséggel, de öt százalékos eredményével EP-mandátumot is szerezhetne – fejtette ki a Nézőpont Intézet. A baloldalnak több nagy vesztese is lenne mind az itthoni, mind az európai megmérettetésen. Egyúttal tudatták azt is: az ellenzékváltó-hangulatot meglovagolva jelenleg Magyar Péter pártja a legnépszerűbb ellenzéki párt (egy „most vasárnapi” EP-választáson 21 százalékos támogatottsággal), mely mellett a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd közös lista (12 százalék), illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (hét százalék) jelenti a másik két baloldali pólust.

Jakab Péter listaállítási kudarca miatt kevesebb baloldali szavazat veszhet el az EP-választáson, miután Jakab Péter mintegy kétszázaléknyi szavazótábora a másodlagos preferenciák alapján Magyar Péter pártját és a Gyurcsány-koalíciót erősítheti, mellyel a Nézőpont Intézet becslésében is számolt. Az öt évvel ezelőtt még EP-mandátumot szerző Momentum (egy százalék) és Jobbik (egy százalék) az ötszázalékos küszöb közelébe se érnek, Vona Gábor pártja (három százalék) ugyan megelőzi őket, de szintén nem számolhat bejutással. Szintén távol áll a mandátumszerzés lehetőségétől az önállóan induló LMP (egy százalék) és Márki-Zay Péter pártja (egy százalék) is – jelezték.

A baloldali pártok támogatottságát tekintve nem mutatkozik jelentős különbség egy „most vasárnapi” országgyűlési és európai parlamenti választás esetében. A Tisza Párt (22 százalék) és a DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció (13 százalék) is csupán egy-egy százalékponttal érne el magasabb arányt egy országgyűlési választáson, mint az EP-választáson. A többi baloldali párt közül egyedül az MKKP (hét százalék) jutna be önállóan a magyar országgyűlésbe is – mutatták rá a felmérés eredményei alapján. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy egy márciusi felmérés szerint a DK népszerűségét ostromolja Magyar Péter pártja.

Szentkirályi Gyurcsányról és Karácsonyról: rémálom mind a két ember

Rémálomnak nevezte Szentkirályi Alexandra Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt, akik közül csak egyvalaki vezetheti Budapestet.