Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

Már a DK népszerűségét ostromolja Magyar Péter még be sem jelentett pártja

Egy felmérés szerint már Gyurcsány Ferenc pártját veszélyezteti a jogászból lett politikus nem létező pártjának népszerűsége.

...svg content...Fotó: MTI/Lakatos Péter
Belpolitika

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Republikon Intézet márciusi közvélemény-kutatásának eredményei alapján 7 százalékponttal nőtt a biztos szavazók tábora és 4 százalékponttal csökkent a biztosan nem szavazók aránya. De arra is fény derült, hogy a Magyar Péter pártját még nem felvonultató listában az „egyéb pártra” a februári 2-2 százalék után márciusban már a népesség 8 és a pártválasztók 10 százaléka voksolt. Mint írják, ebben a körben is érezhető volt már, hogy az ellenzéki pártok az összefogáson kívül mind veszítettek a népszerűségükből, mind a népesség egészére, mind a biztos pártválasztók körében mérve. A Republikon mérése szerint az első adat mindig az egész népességre, a második mért pedig a biztos választókra vonatkozik, így az alábbiak szerint alakultak a mérések:

 • a Momentum 1 és 2 százalékpont esés mellett, jelenleg 5, illetve 7 százalékon áll;
 • a Kutyapárt 1 és 1 százalékpont esés mellett, szintén 5 és 7 százalékon áll;
 • a Jobbik mindkét helyen 2 százalékpontot esett, így a párt jelenleg 1 és 2 százalékon áll;
 • az LMP támogatottsága 1-1 százalékot csökkent, jelenleg 2 és 3 százalékon áll;
 • a Mi Hazánk népszerűsége csak a biztos pártválasztók körében csökkent 1 százalékkal, így jelenleg 6 és 8 százalékon áll;
 • a DK népszerűsége nőtt egyedül 1-1 százalékkal, így továbbra is a legerősebb ellenzéki párt a maga 13 és 18 százalékával;
 • az MSZP változatlanul 3 és 5 százalékon áll;
 • a Párbeszéd csak a pártválasztóknál vesztett 1 százalékoz, így jelenleg 2-2 százalékra mérik őket;
 • míg a Fidesz továbbra sem tudott talpra állni a kegyelmi ügy után, hiszen 26 százalékon áll a teljes népesség körében, és 1 százalékot esve 36 százalékon a biztos pártválasztók körében.

A Nép Pártján, a Szocialisták és Demokraták, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Második reformkor jelenleg annyira elenyésző, hogy maximum 1-1 százalékot tesznek ki mindkét csoportból, de van olyan párt, amelyik még ezt sem éri el. A bizonytalanok ebben a körben 27 százalékon álltak – teszik hozzá. A Republikon kutatása szerint Magyar Péter még nem létező pártját is választhatták opcióként a megkérdezettek, amely által teljesen felborult a mezőny, egészen meglepő számokat produkáltak egyes jelöltek – emelik ki. Bár a kormánypárt így a teljes népesség körében 1 százalékpontot, a pártválasztóknál 2 pontot veszítve továbbra is toronymagasan vezet (25 és 34 százalékkal), a főként liberális-konzervatív ellenzéktől összesen 9 százalékot tudhat magáénak Magyar Péter. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Ezzel 11 és 15 százalék szavazna az új pártra, amellyel közel kerülne a DK-hoz és az ellenzéki összefogáshoz, amennyiben Magyar Péter megnevezi azt. A szavazatok pedig a következő módon alakultak, az első helyen a teljes népességre, második helyen a biztos pártválasztókra vonatkozó számokkal:

 • a Momentum így 2 és 3 százalékot vesztene, így 3 és 4 százalékon állna;
 • a Kutyapárt 1 és 2 százalékpont veszteséggel 4 és 5 százalékon állna;
 • a DK 1 és 2 százalékot veszítene, így 12 és 16 százalékkal csak 1-1 ponttal vezetne Magyarék előtt;
 • az MSZP a pártválasztók körében 1 pontot vesztene, így 3 és 4 százalékon állna;
 • a Párbeszéd maradna 2-2 százalékon mindkét csoportban;
 • a Mi Hazánk a pártválasztóknál veszítene 1 százalékot, így továbbra is 6 és 8 százalékon állna;
 • a Jobbik továbbra is 1 és 2 százalékon;
 • az LMP 2 és 3 százalékon állna.

A Republikon mérései szerint az ellenzéki pártokból és a bizonytalanokból egészen erős pártot tudna összehozni Magyar Péter. Utóbbiak aránya egyébként így ismét 3 százalékkal 24-re csökkent, míg az első körben „egyéb pártra” szavazók aránya 10 százalékról 4-re esett vissza, tehát azok a szavazók egyértelműen Magyar pártjára várnak. A Republikon legfrissebb felmérése alapján azt is megjegyzi, hogy a kormánypárt – noha népszerűsége folyamatosan csökken – érzi meg talán legkevésbé a Magyar Péter-jelenséget, viszont az ellenzéki pártok, azon belül is a Momentum és a Kétfarkú Kutya Párt elég nagy bajba kerülhet – írja az Index a felmérés adatai alapján.

Végül még hozzáteszik, Magyar Péter nem létező pártja a bizonytalanokból 27 százalékot, a Momentumtól 21 és Kutyapárttól 23 százalékot szipkázna el, 13-at a DK-tól, 6-ot a Mi Hazánktól és csak 5 százalékot a Fidesz-KDNP-től, míg pont ugyanennyit az LMP-MSZP-Párbeszéd triótól. Ugyanakkor tény: egyelőre azt sem tudni, a jogászból lett politikus milyen párt színeiben és kikkel kíván listát állítani a júniusi választásokra, minden bizonnyal április 6-a után fogunk többet tudni ennek kapcsán. De korábban azt is megírtuk, hogy egy felmérés szerint Magyar Péter nem létező pártja már holtversenyben az ellenzékkel, s a volt felesége, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter által adott exkluzív interjú még mindig az egyik legfelkapottabb.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.