Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

Ismét növekedésnek indultak az élelmiszerárak, mutatjuk, mi drágult a leginkább

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által közzétett jelentés szerint jelentős áremelkedés tapasztalható a világpiacon, különösen a növényi olaj, a hús és a gabona esetében.

...svg content...Fotó: Unsplash/Viki Mohamad
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének legfrissebb adatai szerint az előző két hónapban fordulat állt be az élelmiszerárak alakulásában, és már jelentős drágulás tapasztalható számos termék esetében a globális piacokon.

A szervezet szerint márciusban és áprilisban is drágultak az alapvető élelmiszerek, köztük a növényi olajok, a gabonafélék és a húsáruk. A növényi olajak ára 13%-kal emelkedett az elmúlt két hónapban, míg a gabonáké 1%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.

A gabona drágulását Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója azzal indokolta, hogy erre az időszakra már kiürülnek a gabonaraktárak, az eddigi alacsony árak pedig nagyrészt a tavalyi jó termésnek voltak köszönhetők.

A hústermékek közül a baromfihús ára emelkedett leginkább, ami a szakértők szerint a madárinfluenza járvány következménye lehet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a csirkemell ára 11%-kal, a sertéscombé pedig 18%-kal emelkedett.

Raskó György agrárközgazdász 4-5%-os további drágulást prognosztizál a következő időszakra, azonban úgy véli, hogy ennek nagy részét a gyártók és a kereskedők vállalják majd magukra, így a kiskereskedelmi árakban csak kisebb mértékű emelkedés várható. A szakértő mindezt azzal indokolta, hogy jelenleg alacsony szinten van a vásárlóerő, és amíg ez nem változik, addig a kiskereskedelmi árak sem valószínű, hogy emelkedni fognak.