Hivatalos: nincs meglepetés, megvan a Manchester United menedzsere

Fotó: EPA/PETER POWELL
not image

Nagy Noel

2021. november 29. - 12:54

A Manchester United hivatalos közleményben jelentette be, hogy kinevezték a német Ralf Ragnickot a klub menedzserének.

A klub bejelentése szerint – a várakozásoknak megfelelően – Ragnick szezon végéig fog menedzserként tevékenykedni a klubnál, ezt követően pedig egyelőre két évig szakmai tanácsadói pozíciót fog betölteni.

„Ralf az egyik leginkább tisztelt edző és innovátor az európai futballban, ő volt az elsőszámú jelöltünk az átmeneti menedzser pozíciójára. Hatalmas vezetői és szakmai tapasztalattal rendelkezik, amit az elmúlt négy évtizedben szerzett” – mondta John Murtough, a Manchester United sportigazgatója.

A német menedzser is nyilatkozott kinevezéséről, elmondása szerint nagyon reméli, hogy egy sikeres szezont fog a klubbal zárni:

„Ez a keret tele van tehetségekkel, amelyben megfelelő egyensúlyban van a tapasztalat és a fiatalság. Minden erőmmel azzal leszek az előttünk álló hat hónapban, hogy segítsek a játékosoknak kiélni a potenciáljukat, egyénileg és csapatszinten egyaránt. Ezen felül nagyon várom, hogy segítsem a klub hosszú távú céljait szakmai tanácsadóként”

Ralf Ragnick nagy tiszteletnek örvend az európai futballban, számos innováció köthető a nevéhez. Részben ő honosította meg a német futballban a zónavédekezést, amely felváltotta az addigi statikus, söprögető alkalmazásával kialakított védelmi taktikát.

A másik fontos innovációja Ragnicknak az úgynevezett gegenpressing volt, amely több neves német edzőt, mint Jürgen Klopp és Thomas Tüchel inspirált. A taktika lényege, hogy labdavesztést követően azonnal ellentámadásba kell lendülni és visszaszerezni a labdát, több játékos bevetésével.

Ragnick egy teljesen más futballkultúrát hozhat a Manchester Unitedba, az előző edzők ugyanis inkább a kontrafutballra mentek rá, ez mondható el José Mourinho és Ole Gunnar Solskjaer taktikájáról is.

Ragnick klubépítési tapasztalata ráadásul megkérdőjelezhetetlen, az RB Leipzig és a Hoffenheim is az ő irányítása alatt vált kiegyensúlyozott Bundesliga klubbá, amelyek azóta sem estek ki az első osztályú küzdelmekből.