Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Hazánkban és külföldön is sok magyar vesztette már életét tömegbalesetek miatt

Fotó: Kiégett és sérült gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. MTI/Lakatos Péter
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Szörnyű tragédiák történtek az elmúlt évtizedekben, amelyeknek magyarok voltak az áldozatai, s a legszomorúbb az, hogy sok esetben elkerülhető lett volna a végkimenetel.

A múlt heti tömegkarambol határozottan az eddigi legsúlyosabb szerencsétlenség volt, ami magyar autópályán történt, s emiatt 40-en megsérültek, egy személy pedig életét vesztette, sajnos azonban nem ez volt az egyetlen, hazánkban bekövetkezett közlekedési tragédia az elmúlt évtizedekben.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Az egyik legsúlyosabb szerencsétlenség 1994 decemberében történt Szajolon, amikor emberi mulasztás miatt a Nyíregyházáról Budapestre közlekedő gyorsvonat kisiklott, a vonatkocsik pedig egymásba, illetve az állomás épületébe rohantak. Akkor 31-en haltak meg, s több mint 50-en sérültek meg.

Emellett nemrég volt a 30. évfordulója a pörbölyi buszbalesetnek, amelyben 11 kisiskolás vesztette életét, amikor az őket szállító busz vezetője behajtott a vasúti átjáróba, miközben jött a vonat, Siófokon pedig 2003 májusában történt hasonló tragédia.

Siófok, Deutschlandsberg, Verona

Akkor egy német nyugdíjas csoportot szállító turistabusz sofőrje a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott, a Budapestről Nagykanizsára tartó gyorsvonat pedig elütötte a buszt, amely ennek következtében kettészakadt. Sajnálatos módon a 38 utas közül 33 személy elhunyt – írta a Mandiner.

A magyar buszokkal mindemellett külföldön is történtek súlyos katasztrófák: például 1999 januárjában a Deutschlandsberg-i baleset során egy kőszegi diákokat szállító, hibás fékrendszerű busz kisodródott az egyik kanyarban és legurult a domboldalon, majd mintegy 15 métert zuhant, ezzel 18 ártatlan halálát okozva.

Hat évvel ezelőtt szinten 18 diák hunyt el, amikor egy sítáborban részt vevő fiatalokat és kísérőiket szállító busz Verona közelében az autópálya egyik betonhídjának pillérének csapódott, majd kigyulladt. A büntetőeljárás során megállapították, hogy a súlyos alvászavarban szenvedő sofőr (aki végül 6 év fogházat kapott) elaludt a kormánynál, s végül ez vezetett a tragédiához.