Mit gondol a lakosság a fizetős vakcinákról?

Fotó: Unsplash/Spencer Davis
not image

Borbély Fanni

2021.május.15 - 15:06

Egy friss közvélemény-kutatás eredményei alapján a 18 év feletti magyarok 60 százaléka véli úgy, hogy a vakcináért nem kellene fizetni, hiszen az oltás jelenleg is önkéntes alapon működik.

A Pulzus Kutató és a Napi.hu által közösen végzett reprezentatív közvélemény-kutatás a felnőtt lakosság véleményére volt kíváncsi arra vonatkozóan, hogy mekkora lenne a társadalmi elfogadottsága annak, ha fizetni kellene a koronavírus elleni oltásért.

Az eredmények alapján a 18 évnél idősebbek 60 százaléka vélte úgy, hogy semennyit sem kellene fizetni az oltóanyagokért, hiszen jelenleg is önkéntes alapon működik az oltás.

A fennmaradó 40 százalékból 14 százalék fizetne legfeljebb 10 ezer forintot a vakcináért, míg a 10-50 ezer forint közötti összeget csak 12 százalék vállalta volna be, a maradék 5 százalék akár 50-100 ezer forint közötti összeget is fizetne, s egy 9 százalékos réteg akár 100 ezernél is többet lenne hajlandó adni az oltásért.

A nemek közötti arányok tekintetében egészen egyértelmű adatok rajzolódtak ki: a férfiak 51 százaléka nem fizetne az oltásért, míg a nők 69 százaléka válaszolt úgy, hogy nem vállalná be a fizetős rendszert.

A nyugdíjas korúak esetében talán nem meglepő, hogy 76 százalékuk egyáltalán nem fizetne az oltóanyagért, míg a 40-59 éveseknél ez az arány 60, a fiatalabbaknál pedig 47 százalék.