Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Magyarország és további kilenc ország után Franciaország is bejelentette, hogy nem vesz részt a rasszizmusellenes ENSZ-konferencián

Fotó: Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõi kétnapos csúcstalálkozójának végén Brüsszelben 2021. június 25-én. MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 14. - 19:55

A New Yorkban megrendezésre kerülő találkozó a 2001-es durbani konferencia 20. évfordulóját jelöli.

Emmanuel Macron francia elnök nem vesz részt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) rasszizmussal kapcsolatos konferenciáján antiszemitizmussal kapcsolatos aggodalmai miatt. 

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Az erről szóló döntést a Reuters hírügynökség beszámolója szerint pénteken közölte a francia elnöki hivatal.

A köztársasági elnök aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ENSZ rasszizmusról szóló konferenciáján antiszemita megjegyzések hangzottak el, így Franciaország nem vesz részt az idén megrendezésre kerülő utókonferencián.

A Durban-konferenciaként is ismert ENSZ-gyűlésre szeptemberben kerül sor, és Franciaország mellett Izrael, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Németország, az Egyesült Királyság, Magyarország, Ausztria, Hollandia és Csehország sem jelenik meg rajta – írja a The Jerusalem Post.

A New Yorkban megrendezésre kerülő találkozó a 2001-es durbani konferencia 20. évfordulóját jelöli, melynek során az ENSZ gyűlésen a Dél-afrikai Köztársaságban megalkották rasszizmus elleni programról szóló nyilatkozatot

A 2001-es nyilatkozat első vázlata a The Jerusalem Post szerint a cionizmust és a rasszizmus közé egyenlőségjelet tett, így a durbani konferenciáról Izrael és az Egyesült Államok idő előtt távozott. Jeruzsálem arra kérte az ENSZ 193 tagállamát, hogy bojkottálja a nyilatkozattal kapcsolatos további eseményeket.

Egy 2011-ben megrendezett találkozón ezt a fent felsoroltakon kívül további négy ország is megtette – Bulgária, Olaszország, Új-Zéland és Lengyelország – , akik egyelőre nem nyilatkoztak a 2021. szeptemberében esedékes New York-u Durban-konferenciával kapcsolatban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.