Külföldi missziókat teljesítő magánhadsereg alakul Magyarországon

Fotó: Unsplash/Specna Arms
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 3. - 13:39

A vállalat közel-keleti, dél-ázsiai és afrikai területeken végezhet majd különböző katonai jellegű munkákat.

A Növekedés.hu információi szerint különleges, katonai feladatok ellátására szakosodott magánvállalkozás alakul hazánkban. A magáncég 1000 szakembert tervez foglalkoztatni, akik olyan külföldi konfliktuszónákban látnak majd el veszélyes, de jól fizetett komplex katonai feladatokat, mint Afganisztán vagy Irak.

A Portfolio összefoglalója szerint a meg nem nevezett vállalat az Egyesült Arab Emírségekben kerül bejegyzésre, tulajdonosa pedig egy dubaji cégcsoport lesz, a cég szakmai koordinátora azonban Bagjos Richárd. 

A személyi állományt volt magyar katonák, rendőrök, biztonsági szakemberek alkotják majd. A katonai magánvállalat nagyjából 1000 embert foglalkoztat majd, külföldi bevetéseket pedig 600 főtől indíthatnak. 

A Növekedés.hu szerint megrendelőkből nem lesz hiány, hiszen a katonai magánvállalat vagy PMC vezetése már tárgyal az afganisztáni kormánnyal Kabul biztonsági feladatainak ellátásáról, az iraki kormánnyal egy “kormányközeli projektben” való részvételről, valamint egy afrikai reptér és kikötő őrző-védő szolgálatáról is.

A cég a magánhadsereg fegyverzetét és felszerelését a Kaukázus és a Kaszpi-tenger menti országokból szerzi be, felvarrójuk pedig az airsoftos körökben már kissé elcsépeltnek számító Punisher-koponyával ellátott magyar zászló lesz. 

A kiválasztási és kiképzési folyamatban egy korábban rendőrségi főtisztként szolgálatot teljesítő személy és egy volt katonai elhárító is részt vesz.