Letartóztatták a NAV egyik felsővezetőjét

Budapest, 2020. május 9. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Irányítás épülete a VIII. kerület Delej utca 20-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik magas rangú alkalmazottját, akit vesztegetéssel gyanúsítottak meg.

A vesztegetés miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban – a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával – végrehajtott összehangolt nyomozati cselekmények eredményesek voltak és a bűnügyi akcióban érintett személyek lakó- illetve tartózkodási helyén, munkahelyi irodáiban és gépjárműveiben tartott kutatások és lefoglalások során számos tárgyi bizonyítási eszköz került elő – írta az ugyeszseg.hu.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A közölt megalapozott gyanú szerint egy vállalkozó a vele bizalmas viszonyban álló vezető beosztású hivatalos személynél egy nagy értékű mobiltelefonért cserébe elérte, hogy ezen személy vezető pozícióját felhasználva soron kívül intézkedjen egy gazdasági társaságot érintő adóhatósági eljárás lezárásában.

Az ügyészség vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a NAV vezetőt, aki társával együtt tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A NAV felsővezetőjének cselekménye egyike a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknek, a terhére róható minősített vesztegetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A nyomozó főügyészség indítványozta az őrizetben lévő gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését. Az indítvány szerint a terheltek büntetőeljárásban történő jelenlétének biztosítása – a szökés, a bizonyítás megnehezítésének, továbbá a hivatalos személy esetében a bűnismétlés veszélyére tekintettel – csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével érhető el.

A bíróság elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását. A nyomozás kezdeti szakban van, a tényállás teljes körű felderítése és a bizonyítékok beszerzése, értékelése folyamatos.